Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lenyomta a Pentagon a McDonald'sot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem a kínai néphadsereg a világ legnagyobb munkaadója, hanem az Egyesült Államok védelmi minisztériuma - derítette ki a BBC.

A BBC kíváncsiságában az vezérelte, hogy Nagy-Britanniában az egészségügyet tartják hagyományosan a világ harmadik legnagyobb munkáltatójának.

Kiderült, hogy ez nem igaz. A brit egészségügy - Walest, Skóciát és Észak-Írországot is beleértve - 1,7 millió embert foglalkoztat, amivel az ötödik helyen áll a világranglistán. Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma - a fegyveres erőket is beleszámítva - 3,2 millió főnek ad munkát, a kínai hadsereg pedig 2,3 milliónak. (Az utóbbi pusztán az aktív állomány, amely az amerikai hadseregben - levonva a civil "holdudvar" alkalmazottait - 1,6 millió fő körül lehet.)

A harmadik hely a Walmart amerikai nagyáruházláncé 2,1 milliós munkaerőtáborral. Megelőzi a brit egészségügyet a McDonald's gyorséttermi lánc is 1,9 millió alkalmazottjával - bár közülük 400 ezren csak franchise formájában kapcsolódnak az anyacéghez, ténylegesen más vállalatok dolgozói, ám ugyanolyan munkaruhában ugyanazt csinálják, mint a "valódiak".

Nagy-Britanniában eddig úgy vélték, hogy foglalkoztatási létszámból a kínai néphadsereg a világelső, a második pedig az indiai államvasút. Utóbbi valójában csak a nyolcadik 1,4 millió alkalmazottjával. A 9. helyen az indiai hadsereg áll 1,3 millió emberrel.

A 6. és 7. hely amúgy megint csak a kínaiaké: nemzeti olajcégük 1,6 millió embert foglalkoztat 49 országban, áramszolgáltató óriáscégük pedig 1,5 milliót.

A toplistán a 10. hely is kínai, de nem népi: a tajvani Hon Hai elektronikai cikkeket gyártó cégnek 1,2 millió fős a munkaerőhada.