Észak-Korea fellövi műholdját, visszautasítja a bírálatokat

Infostart
2012. március 18. 20:40
Észak-Korea fellövi tudományos műholdját, és visszautasítja azokat a nyugati bírálatokat, amelyek szerint a világűr meghódításának örve alatt újabb kísérletre készül nagy hatótávolságú rakétával.

A Phenjan hivatalos álláspontját tükröző KCNA hírügynökség vasárnap jelentésében visszautasította a külföldi bírálatokat, mondván, Észak-Koreának joga van az űr békés felhasználásához.

A KCNA az ellenséges erők "baljóslatú és szándékos békeellenes cselekedetének" nevezi a nyugati bírálatokat, s leszögezi, hogy Észak-Korea eltökélt tervei végrehajtásában.

Phenjan a minap jelentette be, hogy április 12-16. között a Földet megfigyelő műholdat bocsát fel. Az ENSZ-t és az észak-koreai atomprogramról Phenjannal tárgyaló Egyesült Államokat, Oroszországot, Kínát, Japánt és Dél-Koreát egyaránt aggasztja, hogy Észak-Korea a műholdat a világűrbe juttató hordozórakétával valójában ballisztikus rakétakísérletet akar végrehajtani.

Phenjan e negatív visszhang nyomán külföldi szakértőket és újságírókat hívott a műhold indítására, hogy eloszlassa a kételyeket.

1998 óta ez lesz a harmadik bejelentett műholdindítási kísérlet Észak-Korea részéről.