Fico egyedül alakít kormányt

InfoRádió / MTI
2012. március 15. 13:09
Szlovákiában önállóan alakít kormányt a parlamenti választásokon győztes Irány - Szociáldemokrácia párt, így nem lesz alkotmányos többsége a 150 fős parlamentben. Ezt Robert Fico, a Smer elnöke közölte azon a kerekasztal-tárgyaláson, amelyen a pozsonyi törvényhozásba jutott pártok vezetői vettek részt.

A politikus az egyeztetés után szólt arról is, hogy valószínűleg módosítják a szlovák állampolgársági törvényt, de ennek részleteiről nem beszélt.

A 150 tagú pozsonyi törvényhozásban Robert Fico pártja 83 mandátumot szerzett, a jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom és az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek mozgalom egyaránt 16, a Most-Híd szlovák-magyar párt 13, a liberális Szabadság és Szolidaritás, valamint a Szlovák Kereszténydemokrata Unió-Demokrata Párt 11-11 képviselőt küldhet a parlamentbe.

"A Szlovák Köztársaság alkotmánya alapján az előre hozott parlamenti választások győztes pártja elnökének adtam át a kormányalakítási megbízatást" - jelentette ki Ivan Gasparovic szlovák államfő az elnöki palotában Robert Ficóval tartott találkozóját követő sajtóértekezletén.