Obama még nem hívta fel Putyint az újraválasztása óta

InfoRádió / MTI
2012. március 8. 21:22
Még nem hívta fel az államfővé történt újraválasztása óta Vlagyimir Putyint Barack Obama amerikai elnök, de szándékában áll ezt tenni - közölte csütörtökön a Fehér Ház szóvivője.

Arra a kérdésre, hogy Obama hallgatása Putyinnak a hatalom csúcsára való visszatérése után vajon nem az amerikai-orosz kapcsolatok lehűlésének a jele, Jay Carney kijelentette, hogy a két ország továbbra is együttműködik az iráni helyzettel és más ügyekkel kapcsolatban.

"Biztos vagyok benne, hogy (az elnökök) beszélni fognak, a zsúfolt napirendjeiken kívül én e mögött semmit sem feltételeznék" - mondta Carney.

Az Obama-kormány külpolitikájának egyik kulcseleme volt az amerikai-orosz kapcsolatok "újraindítása", és az amerikai elnök Putyin elődjével, a még hivatalban lévő Dmitrij Medvegyev elnökkel az elmúlt három év során jó munkakapcsolatot épített ki. Medvegyev államfői ciklusa alatt Putyin Oroszország miniszterelnöke volt.

Carney szerint a Kremlben végbemenő váltás ellenére nem lesz változás a kétoldalú viszonyban.

"Nyilvánvaló, hogy várakozással tekintünk az Oroszországgal való együttműködés és közös munka elé azokban a kérdésekben, amelyekben egyetértünk, ez pedig független attól, hogy ki az elnök" - mondta Carney.

Hangsúlyozta hogy az amerikai politika nem személyi alapú, hanem a nemzeti érdekeken, valamint azokon a megállapodásokon alapul, amelyeket Washington el tud érni Moszkvával. Ide sorolta az Iránnal kapcsolatos megegyezést.