Szkeptikusan fogadták Észak-Korea ígéretét

Infostart
2012. március 1. 20:33
Miközben a Nyugat Iránnal vitázik annak atomprogramja miatt, az atomfegyverrel rendelkező Észak-Korea azt mondta: hajlik a megállapodásra. Phenjan meglepetésre közölte: leállítja nukleáris tesztjeit és külföldi ellenőröket enged be.

A George Bush által egykor a "Gonosz tengelyéhez" sorolt Irán súlyos következményekkel fenyegetőzik, ha megtámadják békésnek mondott atomprogramja miatt. Észak-Korea, amely nukleáris robbantásokat is végrehajtott már, viszont váratlanul belement, hogy felfüggessze programját.

A diktátor, Kim Dzsong Il halálát követő hatalomváltás után Phenjan azt mondja: felfüggeszti az urándúsítást, nem hajt végre atomteszteket és külföldi atomellenőröket is beenged létesítményeibe.

A hírt egyszerre jelentette be az észak-koreai hivatalos hírügynökség és Washington, miután a múlt héten Pekingben amerikai és észak-koreai diplomaták tárgyaltak egymással.

A bejelentés nyomán felújíthatják a hatoldalú tárgyalásokat Phenjan atomprogramjáról, amelyek célja az, hogy Észak-Korea lemondjon a nukleáris fegyverről, miközben gazdasági segélyt és diplomáciai elismerést próbál szerezni a külvilágtól.

Elemzők azonban emlékeztetnek rá, hogy Phenjan korábban többször megszegte hasonló ígéreteit, ezért Hillary Clinton amerikai külügyminiszter azt mondta: "Phenjan szerény első lépést tett a jó irányba". Ennek ellenére Washingtonnak komoly aggályai vannak az ország tevékenységével kapcsolatban - tette hozzá.

Amerika a gesztusért cserébe hajlandó 240 ezer tonnás élelmiszersegélyt adni a sztálinista vezetésű országnak az ottani súlyos éhínség enyhítésére.

Barack Obama elnök ellenfelei szerint Phenjan titokban folytathatja tovább atomprogramját.

Észak-Korea 2005-ben állapodott meg arról, hogy feladja a nukleáris tevékenységet cserébe a gazdasági és diplomáciai gesztusokért. Egy évvel később azonban atomtesztekbe kezdett. Bár Kim Dzsong Un új és fiatal vezető, a külvilág szkeptikusan szemléli az új phenjani ígéretet.