Kevin Ruddnak nem sikerült visszaszereznie a kormányfői tisztséget

InfoRádió / MTI
2012. február 27. 06:43
Elsöprő győzelmet aratott hétfőn Julia Gillard ausztrál miniszterelnök elődjével és riválisával, Kevin Ruddal szemben a kormányzó munkáspárt vezetéséért folyó versenyben, s így megtarthatja a miniszterelnöki széket is.

A pártszavazáson a hivatalban lévő miniszterelnök 71 voksot kapott, míg Kevid Rudd mindössze 31-et. Mivel Ruddnak nem sikerült megkaparintania a pártelnöki széket, Julia Gillard régi-új pártelnökként megtarthatja a kormányfői tisztséget is.

Rudd 2007-től 2010-ig Ausztrália kormányfője volt, de helyettese, Julia Gillard az Ausztrál Munkáspárton belüli elégedetlenséget kihasználva belső puccsal lemondatta, és átvette a párt, illetve a kormány vezetését, az ország első női miniszterelnöke lett. Rudd külügyminiszter volt Gillard kormányában. A múlt heti washingtoni látogatásán jelentette be, hogy lemond, és megpályázza a pártelnöki tisztségét, mivel szerinte Gillard elvesztette a nép bizalmát.

A hétfői fiaskó nem jelenti Rudd politikai karrierjének a végét, elvileg néhány hónapon belül ismét versenybe szállhat a pártelnökségért, de a politikus fogadkozott, hogy kudarc esetén ezt nem teszi meg újra.

Egy hétfőn közzétett közvélemény-kutatás szerint az ausztrálok 53 százaléka Ruddot látná szívesebben miniszterelnöknek, míg Gillard a polgárok 34 százalékának bizalmát élvezi.