Ismét Magyarország lesz a téma az Európai Parlamentben

Infostart
2012. február 9. 08:00
Ismét a magyarországi helyzetről és az alkotmányról tart meghallgatást az Európai Parlament, igaz, most egy szakbizottságban leszünk téma.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter képviseli ezúttal Magyarországot az Európai Parlament polgári szabadságjogokkal, igazságügyi és belügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottságának meghallgatásán, amely délután 2-kor kezdődik, és amelyet 4 és fél órásra terveznek.

A közmeghallgatást az a liberális frakció kezdeményezte, amelyik már korábban is szorgalmazta olyan EU-eljárás megindítását Magyarországgal szemben, amely annak kimondására irányul, hogy az országban veszélybe kerültek a demokratikus alapértékek.

A Bruxinfo szakértője szerint nem indul meg az EU-alapszerződés 7. cikke szerinti eljárás Magyarország ellen. Gyévai Zoltán arra számít, hogy az előző hetekhez képest csökken a Magyarországgal szembeni túlfűtött hév.

A meghallgatás első blokkjában Neelie Kroes médiaügyekkel foglalkozó biztos szólal fel. Utána következik Françoise Le Bail, az Európai Bizottság igazságügyi főigazgatója és Navracsics Tibor.

A második blokkban az EU partnerintézményeinek képviselői szólalnak meg, így az Európa Tanács, az Alapvető Jogok Európai Ügynöksége és az EBESZ médiaszabadság-képviselője.

A harmadik és a negyedik blokkban megszólalók részben olyanok, akik egyes vitatott témákban érintett szervezeteket képviselnek, részben pedig szakértők, illetve a civil szféra képviselői. Kifejti véleményét mások mellett a Magyar Bírói Egyesület elnöke, a TASZ, a Civil Összefogás Fórum, Fleck Zoltán jogszociológus, Fricz Tamás politológus, és ismét szót kap Navracsics Tibor.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást