Így tartják a brit rabszolgákat

Infostart
2012. február 5. 19:00
A brit nagyvárosok utcáin csellengő hajléktalanok közül verbuválnak svédországi, norvégiai és belgiumi munkákra csicskáztatók, aki áldozataikat kíméletlenül kizsákmányolják.

A munkavállalásra rábeszélt hajléktalanok kiutaztatását ír vándorcigányok szervezik, fiatalokat, főként alkoholistákat és drogosokat visznek jómódú uniós tagországokba. Módszerük a következő: sorra járják kertnegyedek házait, és rábeszélik a lakosokat, hogy gépkocsi-felhajtót és aszfaltozott vagy kövezett parkolóhelyet építtessenek a bejárat elé. A munkát ezután az Angliából hozott alkalmazottak végzik el, akiket látástól vakulásig dolgoztatnak, éhbérért. A szerencsétlenek nyomortanyán laknak.

A vállalkozás milliós hasznot hoz, de a munkások csak filléreket kapnak, és néhány palack tömény italt. Az elégedetleneket megverik, összerugdalják. Nem mernek a rendőrséghez fordulni, ugyanis okmányaik nincsenek rendben, a drogosok pedig félnek, hogy letartóztatják őket.

A BBC riporterei a svédországi Malmöben harminckét csicskáztatott kényszermunkással beszéltek, de az Európai Unió belügyi biztosa, Cecilia Malmström szerint ez csak a jéghegy csúcsa. A törvénytelen feketemunka e kíméletlen változata ellen sürgősen fel kell venni a küzdelmet. Az is megengedhetetlen, hogy idős embereket szinte rákényszerítenek az aszfaltozott parkolóhely megrendelésére.

Az ír cigányszövetség elnöke, Yvonne MacNamara elítélően nyilatkozott a csicskáztató bandák tevékenységéről. Mint mondta, fel kell számolni ezeket, amit tesznek az azért is felháborító, mert nem is olyan régen igen sokszor még az írországi és angliai cigányokat dolgoztatták éhbérért nyerészkedők.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást