Leállították a byroni atomerőmű egyik reaktorát

InfoRádió / MTI
2012. január 31. 07:03
Leállt az Illinois állambeli Byron atomerőmű egyik reaktora a külső áramforrás kimaradása miatt hétfő délután, s ezért az erőmű külső, nem radioaktív köréből kiengedték a gőzt a nyomás csökkentése érdekében - közölte az üzemeltető, az Exelon Nuclear.

Egyelőre nem ismeretes, mi okozta a külső áramellátás kimaradását a Chicagótól csaknem 150 kilométerre északnyugatra fekvő byroni erőmű második reaktoránál. A megfelelő hűtés érdekében azonnal bekapcsolták a dízelgenerátorokat, s az energiatermelő turbinákból - vagyis a reaktoron kívül részen - kiengedték a gőzt a hatékonyabb nyomáscsökkenés érdekében.

Az Exelon Nuklear szakértői szerint a kiengedett gőz alacsony koncentrációban tartalmaz tríciumot - a hidrogén radioaktív izotópját -, de a szövetségi hatóságok és az erőmű képviselői szerint az nem jelent veszélyt az erőmű dolgozóira és a környéken élőkre, s ezt a külső mérések adatai is alátámasztják.

Az amerikai nukleáris felügyeleti hatóság a "szokatlan jelenséget" a legalacsonyabb szintű besorolású atomerőművi üzemzavarnak minősítette. Az üzemzavar okait egyelőre vizsgálják, arról további részleteket nem közöltek. Az Exelon Nuclear vezetői szerint az egyik berendezés meghibásodása okozhatta az áramellátás kimaradását.