Nem mindenki elégedett a költségvetési fegyelemről szóló szerződés tervezetével

InfoRádió / MTI
2012. január 30. 12:22
A lengyel miniszterelnök és az Európai Parlament elnöke sem támogatja jelenlegi formájában a költségvetési fegyelem fokozásáról szóló európai uniós szerződés tervezetét. Donald Tusk és Martin Schulz erről Brüsszelben, az uniós tagországok állam- és kormányfőinek mai csúcstalálkozója előtt beszélt.

A lengyel kormányfő azt mondta: jelenlegi formájában Varsó nem tudja elfogadni a szöveget, mert azt nem tartják eléggé ambiciózusnak, ugyanakkor fontosnak tartják, hogy a döntéshozatal megmaradjon uniós keretekben, és ne szűküljön le az euróövezet országaira. Martin Schulz úgy fogalmazott: nem tartják eléggé kiegyensúlyozottnak a szöveget, mert bár egyetértenek azzal, hogy a takarékoskodás és a fegyelem elkerülhetetlen, de - mint mondta - a szövegben nincs megfelelően hangsúlyozva a növekedés és a szociális összetartozás fontossága sem.

Az uniós tagországok állam- és kormányfői hétfőn két európai uniós szerződést véglegesítenek Brüsszelben. A csúcsértekezlet középpontjában a gazdasági növekedés és munkahelyteremtés áll, ehhez illeszkednek a pénzügyi stabilitás garantálásának javítására hivatott új szerződések.