A tyúkok miatt is büntethet Brüsszel

Infostart
2012. január 21. 09:35
Kötelezettségszegési eljárást indít az Európai Bizottság tizennégy uniós tagállam, köztük Franciaország és Magyarország ellen, mert nem bánnak kellően jól a tójótyúkjaikkal. Egy még 1999-ben elfogadott uniós jogszabály előírja ugyanis, hogy 2012. január 1-jétől minden tyúk számára legalább 750 négyzetcentiméteres, fészekkel vagy ülőkével ellátott területet kell biztosítani.

"Nem leszünk elnézők a törvényszegőkkel szemben" - figyelmeztette meglehetősen szigorúan a renitens országok tojástermelőit csütörtökön John Dalli uniós egészségügyi biztosa, hangsúlyozva, hogy a szereplőknek tizenhárom évük volt a jogszabály alkalmazására.

A konkrét szankciókról néhány napon belül dönt az Európai Bizottság, mondta Dalli, de az már csaknem biztosra vehető, hogy a tyúkjóléti törvény betartását elmulasztó cégek, szövetkezetek ezentúl csak ipari feldogozásra kínálhatják tojásaikat, közvetlen fogyasztásra nem.

Az eljárás alá vont államok között Franciaország és Magyarország mellett Belgium, Bulgária, Ciprus, Spanyolország, Görögország, Olaszország, Lettország, Málta, Hollandia, Lengyelország, Portugália és Románia szerepel a tojók jólétét figyelmen kívül hagyók listáján.

John Dalli egyébként már tavaly novemberben figyelmeztette a renitenseket, hogy mintegy 50 millió tyúkot tartanak olyan ketrecekben, melyek alapterülete nem haladja meg az A4-es papír nagyságát, és közölte, hogy ez a helyzet, ha nem változik, büntetéseket fog maga után vonni.

A problémáról a Le Monde című baloldali napilap riportot is készített, melyből egyebek mellett az is kiderül, hogy a tyúkjóléti intézkedések bevezetése valószínűleg a tojásárak drágulását fogja eredményezni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást