Magas rangú NAÜ-küldöttség utazik Iránba

InfoRádió / MTI
2012. január 13. 14:22
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) magas rangú küldöttsége Teheránba utazik január 28-án, miután Irán több évi elutasítás után bejelentette, hogy kész tisztázni a titkos atomfegyverprogramjára vonatkozó vádakat - közölték diplomaták pénteken.

A küldöttség, élén Herman Nackaertsszel, a NAÜ főigazgató-helyettesével várhatóan január 28-án indul Teheránba, ahol február első hetéig tartózkodik, de ez még nem végleges - közölte egy nevének elhallgatását kérő nyugati diplomata.

A látogatásra a Teherán és a nyugati nagyhatalmak közötti feszültség növekedése idején kerül sor, miután Teherán január 9-én bejelentette, hogy üzembe helyezett egy újabb urándúsítót, és január 11-én rejtélyes körülmények között meggyilkoltak egy iráni tudóst.

Az ENSZ szakosított nukleáris ellenőrző szervezete küldöttségének tagja lesz Nackaerts mellett az argentin Rafael Grossi, a NAÜ igazgatóhelyettese, Amano Jukija NAÜ-főigazgató jobbkeze, valamint az amerikai Peri Lynne Johnson, az ügynökség jogi igazgatója.

"A látogatás célja, hogy egyszer s mindenkorra választ kapjanak valamennyi, a NAÜ novemberi jelentésében szereplő kérdésre"- mondta a nyugati diplomata. A 1000 oldalas hírszerzői jelentésekre alapuló 13 oldalas NAÜ-jelentés első ízben szögezte le, hogy a szóban forgó kísérletek csak atomfegyver fejlesztését szolgálhatják.

Diplomaták rámutatnak, hogy "nem egyértelmű" a NAÜ által kezdeményezett és a Teherán által decemberben meghívóval nyugtázott látogatás programja: egyszerű tárgyalásokat folytatnak-e iráni vezetőkkel, vagy ellátogathatnak-e a NAÜ kétségeire okot adó intézményekbe is.

A NAÜ nem volt hajlandó a látogatás hírét hivatalosan kommentálni. Ali Asgar Szoltaníje iráni NAÜ-nagykövet szerint korai még a tárgyalások részleteiről beszélni. Irán tagadja, hogy atomfegyvert fejlesztene, és kitart amellett, hogy atomprogramja békés célokat szolgál. A nyugati nagyhatalmak viszont az ellenkezőjével gyanúsítják, és az ENSZ Biztonsági Tanácsa négy alkalommal sújtotta szankciókkal Teheránt.