Újabb magyar ügy kerül az Európai Bizottság elé

Infostart
2012. január 6. 10:19
Jövő szerdán tartja első idei ülését az Európai Bizottság, ahol napirendi pont lesz a magyarországi helyzet. Az eddigi információk alapján úgy tűnik, hogy Brüsszel jövő szerdán komplex választ szeretne adni az aggályokra - írja a Bruxinfo. A portál értesülései szerint az eddig ismert négy magyar ügy mellé bekerült a végtörlesztésről szóló törvény is.

Az előzetes közlések alapján komoly politikai üzenetet is küldhet az EU Budapestnek. Bár Olivier Bailly szóvivő nem kívánta megelőlegezni a jövő szerdai bizottsági ülés eredményeit, de utalt arra, hogy az EU igyekszik "csomagban kezelni" az úgynevezett magyar ügyeket. Ezek a jegybanktörvény, a nemzetközi hitelcsomagról szóló tárgyalások, a túlzott deficiteljárás esetleges fenntartása, az alkotmánnyal és az igazságszolgáltatás átalakításával kapcsolatos aggályok, valamint a Klubrádió frekvenciájának ügye.

Úgy tűnik, Brüsszel jövő szerdán komplex választ szeretne adni az aggályokra: ez a deficiteljárás fenntartása, illetve megszüntetése mellett az egyelőre még el sem kezdődött nemzetközi tárgyalások szüneteltetésén át különböző kötelezettségszegési eljárások indításáig is terjedhetne.

A Bruxinfo azt írja, hogy időközben úgy tűnik, egy ötödik téma is helyet kért magának a magyar ügyek listáján. A végtörlesztési törvénnyel kapcsolatban a Bizottság már korábban jelezte aggályait, a Michel Barnier belső piaci EU-biztos által Budapestnek küldött kérdőívre pedig szerdán válaszolt a kormány. Úgy tudjuk, a kabinet ebben próbál érvelni a végtörlesztési törvény jogossága mellett, a Bizottság viszont egyelőre nem akart a levélről véleményt mondani.

Fenntartja viszont a testület, hogy a jogszabály sértheti az uniós alapszerződés egyes rendelkezéseit, leginkább azokat, amelyek a tőke szabad áramlásának lehetőségét kell, hogy biztosítsák. A BruxInfo érdeklődésére a Bizottságnál azt mondták, a végtörlesztési kötelezettség negatív hatással lehet a magyarországi bankrendszerre, és tágabban a teljes magyar gazdaságra.