Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Miért halnak korábban a szegények?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az alacsony fizetésből élők hamarabb halnak meg - erre a megállapításra jutott az a Németországban közzétett tanulmány, amely a Baloldali Párt megbízásából készült. Ebből kiderül az is, hogy miközben az átlagos életkor kitolódik, a szűkös anyagi feltételek mellett élők egyre rövidebb életre számíthatnak.

Németországban az átlagos élettartam már megközelíti a 80 éves, és minden jel arra utal, hogy a következő évek során az életkor még jobban kitolódik. A biztató előrejelzést azonban beárnyékolja az a most nyilvánosságra hozott adat, amely szerint a kis fizetésből élők várható élettartama egyre rövidül.

A Baloldali Párt felkérésére készült tanulmány kimutatta, hogy az ezredforduló idején a szűkös anyagi körülmények között élők átlagosan még 77,5 évre számíthattak, manapság már be kell érjék két évvel rövidebb élettartammal.

Mivel a Baloldali Párt támogatottság az egykori NDK-ban a legmagasabb, a párt kíváncsi volt arra is, hogy mekkora az eltérés ezen a téren a nyugati és a keleti országrész között. A tartományokra lebontott adatokból kiderül, hogy a keletnémet szegények átlagosan alig érik meg a 74. életévüket, holott nemrég még csaknem 78 évre számíthattak.

Szakértők szerint a várható élettartamban az eltérés főleg abból származik, hogy a jómódú rétegeknek több jut egészségük ápolására, kikapcsolódásra, pihenésre és a stressz kordában tartására is, mint a szegényebbeknek.