Drágán is megvették a karácsonyfákat a németek

Infostart
2011. december 27. 18:40
Németországban idén rekordmennyiségű fenyőfát adtak el karácsonyra, noha a fák ára az elmúlt évekhez viszonyítva jelentősen emelkedett. Többfelé a megmaradt fenyőket most akciós áron kínálják, az ortodox karácsonyt ünneplők örömére. Az orosz ortodoxok ugyanis egy nappal vízkereszt után, január 7-én ünneplik Jézus születését.

A Szovjetunió felbomlása után több mint 1,5 millió úgynevezett népi német vándorolt be Németországba. Egy részük ortodox keresztény és a moszkvai pátriárkát tekinti egyháza szellemi vezetőjének, márpedig az orosz rítusú ortodoxok ma is a Julianus naptárnak megfelelően, január 7-én ünneplik a karácsonyt, következésképpen akkor díszítik fel fenyőfájukat is. Ezeket most jóval olcsóbban tudják beszerezni, mint a németek, akik december 24-ig borsos árat fizettek egy-egy karácsonyfáért.

Egy valamire való fenyőfa ugyanis legalább 10 euróba került, a tartósabb ezüstfenyőért már akár 40-50 eurót is elkértek. Mégis idén rekordmennyiséget adtak el ezekből, amit sokan azzal magyaráztak, hogy egyre több az egyszemélyes háztartás, valamint a vállalatok és közintézmények több helyiséget is feldíszítettek az ünnepre. Becslések szerint Németországban ebben az évben közel 700 millió eurót költöttek karácsonyfákra.

Az összeg azonban még nem végleges, mert a többszázezerre becsült ortodox közösség feltehetően szintén nagy mennyiségben fog még fenyőfát vásárolni az elkövetkező napok során.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást