Óriási leárazások, sztrájk és Boxing Day

Infostart
2011. december 26. 20:00
Az angol kalendáriumban Boxing Day december huszonhatodika elnevezése. Azért nevezik így karácsony második napját, mert régi szokás szerint ilyenkor színes papírba csomagolt boxokban, azaz dobozokban a háztartási alkalmazottaknak nyújtja át ajándékát a ház ura.

Hajdan az angol arisztokrata vagy nagypolgári házaknál Boxing Day reggelén felsorakozott az inas, a szakácsnő, a konyhalány, a szobalány és a sofőr, hogy átvegye karácsonyi ajándékát: dobozkában egy kis süteményt, borítékban pénzt és valamiféle egyszerű ajándékot, például kesztyűt vagy kendőt. Ma már legtöbb helyen legfeljebb a bejárónő kap ilyesfajta karácsonyi boxot, s a postás némi borravalót.

A királyi palotákban persze még mindig sok az alkalmazott, II. Erzsébet királynő családja bizonyára élt a hagyománnyal hétfőn délelőtt. Az is évszázados szokás, hogy a királyi család ilyenkor, a tél elején, sandringhami kastélyában, rurális környezetben élvezi a karácsony hangulatát. A helyi templomban vettek részt karácsony napján a reggeli misén, és a hercegi gyermekek, unokák, dédunokák népes seregében először jelent meg, igen elegánsan és jókedvűen Vilmos herceg karján, Catherine cambridge-i hercegnő. Csak II. Erzsébet férje, a kilencven éves Fülöp herceg hiányzott, akit szívkoszorúér elzáródással néhány nappal korábban hirtelen kórházba vittek és megoperáltak. A szentmise után hat unokája látogatta meg, a herceg azt mondta nekik: már jól érzi magát és alig várja, hogy az orvosok vissza engedjék a családi körbe.

II. Erzsébet, a szokott karácsonyi tévé-beszédében utalt Vilmos herceg esküvőjére, ezzel kapcsolatban szólott a szűkebb család és a nemzetek nagy családja közösségi erejéről. Megtartotta karácsonyi prédikációját az anglikán egyházfő, a Canterbury érsek is, aki viszont a májusi gyújtogató, fosztogató zavargások társadalom megosztó tényeit említette, hozzátéve, hogy a bankok okozta gazdasági káosz legalább ennyire káros.

A Boxing Day Angliában hagyományosan a családi ebéd és az azt követő kiadós séta, mások számára a falkavadászat napja. De változnak az idők. A nagyvárosok áruházai manapság ilyenkor kezdik meg a kiárusításokat, hétfőn tízezrek tolongtak London bevásárló sugárútjain, az Oxford Streeten és a Regent Streeten, néhol 80 százalékos árleszállítást is tapasztalhattak. S mindez annak ellenére zajlott, hogy a metró kocsivezetők túlnyomó része sztrájkba lépett, mert kevesli az ünnepi szolgálatra felajánlott fizetéspótlék összegét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást