Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elfogták a világ egyik legkeresettebb bűnözőjét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A mexikói hadsereg elfogta a hírhedt Sinaloa drogkartell egyik vezetőjét.

A katonaság vasárnap közleményében arról tájékoztatott, hogy az illetőt Sinaloa államban fogták el, és helyi idő szerint hétfő reggel hozzák nyilvánosságra a kilétét. Annyit tudni a gyanúsítottról, hogy ő a Sinaloa-klán első emberének, Joaquín "El Chapo" Guzmánnak a "biztonsági főnöke".

Guzman, vagy ragadványnevén a Köpcös, a világ egyik legkeresettebb bűnözője, aki után hajszát indított az Interpol és az amerikai FBI is. A Forbes magazin egymilliárd dollárra becsüli vagyonát. A hatóságok hétmillió dolláros vérdíjat tűztek ki a fejére.

A "Köpcös" vezette Sinaloa-klán (Pacific Cartel) Mexikó, illetve egyes források szerint a világ leghatalmasabb, kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó bűnszövetkezete, s nemcsak a kartell névadó államában, hanem Baja California, Durango, Sonora és Chihuahua államokban is hatalmas befolyási övezetekkel rendelkezik.

A bűnszövetkezet most letartóztatott tagja a klán áldozatainak eltűntetésért, emberrablásokért, zsarolásért és gyújtogatásokért felelt. A hadsereg közleményéből nem derül ki, hogy elfogásával közelebb került-e Guzman letartóztatásához.

Amióta Felipe Calderón mexikói elnök 2006-ban a hadsereget is mozgósítva hadjáratot indított az egymás ellen kegyetlen hatalmi háborút folytató kábítószerbandák ellen, 45 ezer embert gyilkoltak meg a drogkereskedelemmel összefüggésbe hozható összetűzésekben. A hadsereg katonái vasárnap 13 ember lefejezett holttestére bukkantak egy elhagyott teherautóban Veracruz államban. Õk is a mexikói klánháború áldozatai.