Inforádió

Meghallgatom Élő adás

XVI. Benedek: Immár túl sok vér folyt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Szent Péter bazilika központi lodzsájáról délben mondott beszéde után XVI. Benedek hatvanöt nyelven adta hírül Jézus születését és karácsonyi Urbi et Orbi áldását adta Róma városára és az egész világra.

A napsütötte Szent Péter teret megtöltötte a pápa karácsonyi beszédét hallgató rómaiak, olasz és külföldi turisták tömege. A szentszéki sajtóközpont első információi szerint a bazilika előtti téren több tízezren voltak. XVI. Benedek délben jelent meg a Szent Péter bazilika bíborba öltöztetett lodzsáján és szokás szerint innen mondta el olasz nyelvű karácsonyi üzenetét.

Először korunk emberének és Istennek a kapcsolatáról beszélt. A pápa úgy fogalmazott, a Megváltó betlehemi születését az egyház minden kontinensen hírül adja "nemzetiségi, nyelvi és kulturális határok nélkül", ahogyan minden korban megváltásért kiált az ember "aki érzi, hogy nem bír egyedül túljutni a nehézségeken és veszélyeken".

A teológus egyházfő kijelentette, hogy az emberben és a történelemben mélyen gyökerező rossz nem más mint "a magunktól való cselekedni akarás öntelt büszkesége, az Istennel való versengés és az ő helyettesítése annak eldöntésében, mi a jó és a rossz, uralkodva élet és halál felett".

"Isten az orvos és mi a betegek" - hangsúlyozta a megbékélés, a párbeszéd és az együttműködés útját szorgalmazó XVI. Benedek.

Beszéde második részében a pápa azokhoz fordult, akik a világ különböző részein "rendkívül nehéz helyzetben élnek". Elsőként az Afrika szarván élőket említette, akiknél az éhínséget a stabilitás örök hiánya súlyosbítja. A nemzetközi közösség segítségét szorgalmazta az innen érkező számtalan menekült számára, "akik méltóságukban is kemény próbát szenvedtek el".

XVI. Benedek vigaszt kért Délkelet-Ázsia népeinek, elsősorban a nemrég áradás sújtotta Thaiföldön és a Fülöp-szigeteken. A pápa az izraeliek és palesztinok közötti párbeszéd újraindítását bátorította. A Szíriában dúló erőszak befejezését sürgette, mondván, hogy ott "már sok vér folyt". Teljes megbékélést és stabilitást szorgalmazott Irakban és Afganisztánban. A közös jó építését áhította a társadalom minden tagjának bevonásával az észak-afrikai és közel-keleti társadalmakban. Párbeszédet és együttműködést kért Burmában. Politikai stabilitást szorgalmazott az afrikai Nagy Tavak térségében, minden polgár jogainak védelmét Dél-Szudánban.

Beszéde után a pápa az idén is hatvanöt nyelven adta hírül Jézus születését, először olaszul, a világnyelveken, majd végig az európai, afrikai, ázsiai nyelveken, legvégül latinul. A karácsonyi üdvözlet elhangzott héberül, arabul, kínaiul is, örmény, koreai, szuahéli, hindi, maori nyelven is és eszperantóul. A magyaroknak a pápa a 12. helyen kívánt "áldott karácsonyt".

A latinul mondott Urbi et Orbi áldással lezárultak a XVI. Benedek pápa vezetett hetedik karácsony szertartásai.

XVI. Benedek december 24-én este tíz órakor a Szent Péter bazilikában harminc bíborossal együtt mutatta be a karácsonyi szentmisét. Homíliájában a karácsony mai üzenetéről beszélt a világban békét, az emberekben hitet sürgetve.