eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Továbbra is kórházban a brit uralkodó férje

Vasárnap is kórházban volt a brit uralkodó 90 esztendős férje, akin karácsony előestéjén sürgősségi kardiológiai beavatkozást kellett végrehajtani szívkoszorúér-elzáródás miatt.

Fülöp edinburghi herceget mellkasi fájdalmak miatt a királyi család Londontól északkeletre fekvő téli rezidenciájáról, Sandringham kastélyából vitték szombatra virradó éjjel a királyi légierő helikopterével az onnan száz kilométerre lévő, Cambridgeshire megyei Papworth kórházába, Nagy-Britannia első számú kardiológiai központjába. A szívkoszorúér-elzáródást szívkatéteres beavatkozással és egy artériatágító betét beültetésével megszüntették.

A Buckingham Palota első hivatalos tájékoztatásában még az szerepelt, hogy az idős herceget megfigyelés céljából "rövid ideig" bent tartják a kórházban, ám Fülöp már két éjszakát töltött a Cambridge-hez közeli gyógyintézményben, és vasárnap sem voltak hírek arról, hogy onnan mikor távozhat.

A hosszabb kórházi ápolás lehetőségére utalt, hogy az udvar vasárnapi tájékoztatása szerint a királyi család tagjai - akik szombaton is meglátogatták Fülöpöt - a hagyományos sandringhami karácsonyi családi ebéd után ismét látogatást tesznek a hercegnél.

Ennek különös jelentősége abban áll, hogy a brit királyi család életét szabályozó íratlan protokoll szerint rövidebb kórházi kezelés esetén a hozzátartozók nem látogatják meg a beteg családtagot. Amikor az edinburghi herceg 2008-ban három napra egy komolyabb légúti fertőzés miatt kórházba került, a családból senki nem látogatta meg, és amikor most Sandringhamből kórházba szállították, a hozzátartozók egyike sem tartott vele.

Az a tény azonban, hogy Fülöpöt a 85 éves II. Erzsébet királynő és az uralkodói házaspár mind a négy gyermeke meglátogatta - és vasárnapra újabb látogatást iktattak be a programba -, kommentátorok szerint arra utal, hogy a hercegnek esetleg több napig kórházban kell maradnia.

Fülöp vasárnap - több mint hat évtized óta először - nem tudott részt venni a királyi család hagyományos karácsonyi sandringhami ebédjén, sem az azt megelőző, ugyancsak hagyományos családi templomlátogatáson.

A karácsonyi programon most volt először jelen családtagként Katalin cambridge-i hercegnő, vagyis Kate Middleton, Vilmos herceg felesége. Vilmos - Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, II. Erzsébet királynő unokája, aki édesapja után majdan az Egyesült Királyság uralkodója lesz - áprilisban vette feleségül a polgári származású Kate Middletont, akinek a frigy után adományozta a Cambridge hercegnője címet a királynő.

Fülöp herceg júniusban töltötte be 90. életévét. A sajátos - időnként diplomáciai bonyodalmakat kavaró - humoráról, de fáradhatatlan munkabírásáról is közismert herceg a születésnapja alkalmából vele és róla készült BBC-portréműsorban elmondta: a jövőben kevesebb feladatot vállal, mivel ebben a korban "az ember már lefelé tart fizikailag, szellemileg, és általában is - jobb kiszállni még a szavatossági idő lejárta előtt".

Hozzátette: szeretne most már egy kicsit magában ellenni, "kevesebb felelősséggel, kevesebb rohangálással, kevesebb felkészüléssel különböző eseményekre".

Ennek azonban egyelőre semmi jele. A brit uralkodó férje azóta is a korábban szokásos munkatempót diktálja magának; évente átlagosan 350 hivatalos programot teljesít, és hitvese kíséretében néhány hete rendkívül fárasztó 11 napos körutat tett Ausztráliában.

Az edinburghi herceg - aki 64 éve II. Erzsébet királynő férje - összesen nyolcszáz jótékonysági és egyéb társadalmi szervezetben játszik aktív szerepet, soknak ezek közül ő a fővédnöke.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×