Utcát neveztek el Václav Havelről

Infostart
2011. december 24. 08:49
Utcát neveztek el a lengyelországi Gdanskban, a Szolidaritás kommunistaellenes mozgalom szülővárosában Václav Havelről, hogy ezzel tisztelegjenek a vasárnap elhunyt volt csehszlovák, majd cseh köztársasági elnök előtt.

A Václav Havel sugárutat pénteken avatták fel Gdanskban, ahol a lengyelek saját kommunistaellenes hőseként ünnepelt Lech Walesa, Nobel-békedíjas korábbi lengyel államfő, illetve a Szolidaritás mozgalom alapítója is él. A ceremóniára nagyjából Havel prágai temetésével egy időben került sor.

A gdanski illetékesek szerint ez a világ első utcája, amely a volt cseh államfő, drámaíró és emberi jogi harcos nevét viseli. Václav Havel 75 esztendős korában, vasárnap hunyt el. A PAP lengyel hírügynökség szerint a helyi vezetőség csütörtökön döntött a városközponttól két kilométerre délre futó utca átnevezéséről.

Mint azt Pawel Adamowicz polgármester elmondta, az európai demokratikus átalakulás szimbólumának számító város ezzel a gesztussal akarta kifejezni tiszteletét a "csehek Walesája" előtt.