Orvosok kétségbe vonják Breivik pszichiátriai szakvéleményét

InfoRádió / MTI
2011. december 22. 07:18
Norvég orvosok megkérdőjelezték annak a pszichiátriai szakvéleménynek a helytállóságát, amely szerint nem beszámítható Anders Behring Breivik szélsőjobboldali merénylő, aki júliusban lemészárolt 69 tinédzsert Utoya szigeten.

A 32 éves férfi robbantásos merényletet követett el a norvég fővárosban, majd mészárlást hajtott végre a kormányzó baloldali párt ifjúsági szekciójának nyári táborában. Összesen 77 embert ölt meg.

A bírósági szakvéleményt vizsgáló héttagú orvosbizottság három tagja szerint komoly hiányosságok vannak a Breivik elmeállapotáról készült, november végén ismertetett pszichiátriai szakvéleményben - jelentette szerdán az NRK norvég közszolgálati rádió.

A vizsgálóbizottságnak december 31-ig kell állást foglalnia arról, helytálló-e a két pszichiáter szakvéleménye. A testület igencsak megosztott, és nem lehet kizárni, hogy arra a következtetésre jut, hogy Breiviket újból meg kell vizsgálni. Ha az orvosok megerősítik a pszichiáterek diagnózisát, akkor Breivikre nem lehet szabadságvesztést kiszabni, kényszergyógykezelést kell elrendelni. Korábbi hírek szerint ez esetben akár élete végéig elmegyógyintézetbe zárhatják.