Meghalt Kim Dzsong Il észak-koreai vezető

InfoRádió / MTI
2011. december 19. 06:03
Hatvankilenc éves korában elhunyt Kim Dzsong Il, a sztálinista Észak-Korea első embere. A halálhírt az észak-koreai állami tv jelentette hétfőn. A KCNA állami hírügynökség közlése szerint a "Kedves Vezető" vonaton halt meg, egyik "szokásos" vidéki szemleútján "testi és szellemi kimerültség" okozta szívelégtelenség következtében.

Az észak-koreai vezetőt - aki hivatalosan a Nemzetvédelmi Bizottság elnökeként állt Észak-Korea élén, az államfői tisztséget névleg a parlament elnöke viseli - helyi idő szerint szombat reggel (közép-európai idő szerint péntek éjjel) érte a halál - közölte az állami tv bemondója könnyek között.

A KCNA állami hírügynökség közlése szerint a "Kedves Vezető" vonaton halt meg, egyik "szokásos" vidéki szemleútján "testi és szellemi kimerültség" okozta szívelégtelenség következtében. A halál okát megerősítette a vasárnap elvégzett boncolás. Kim Dzsong Ilt december 28-án helyezik végső nyugalomra Phenjanban, addig nemzeti gyászt rendeltek el.

Hírek szerint az észak-koreai vezető 2008-ban szélütést kapott, és feltehetően cukorbetegséggel és szívpanaszokkal is küszködött, ennek ellenére viszonylag élénknek tűnt a közelmúltbeli kínai és oroszországi látogatásán készült fotókon és videofelvételeken.

Az elhunyt sztálinista vezér helyét minden bizonnyal legkisebb fia, a 28 - más források szerint 27 - éves Kim Dzsong Un foglalja el; Kim Dzsong Il tavaly szeptemberben félreérthetetlenül utalt rá, hogy őt jelölte ki utódjául.

Észak-Korea a történelem első "kommunista dinasztiája". A világtól hermetikusan elzárt országban még az államalapító Kim Ir Szen kezdte meg a személyi kultusz kiépítését saját maga és fia, Kim Dzsong Il körül, aki 1994-ben került a kommunista rezsim élére.

Az észak-koreai bejelentés után magasabb készültségbe helyezték a dél-koreai haderőt, és Szöulban közölték, hogy rendkívüli ülést tart a nemzetbiztonsági tanács.

Megfigyelők szerint annak ellenére, hogy az észak-koreai vezető rendelkezett az utódlásról, nem lehet kizárni, hogy a háttérben hatalmi harc kezdődik az atomfegyver-programot folytató országban.

Washington szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet

Az Egyesült Államok szorosan figyelemmel kíséri az észak-koreai vezető halála után előállt helyzetet, és támogatja a Koreai-félsziget stabilitását - közölte helyi idő szerint vasárnap késő este a washingtoni Fehér Ház.

"Értesítettük Barack Obama elnököt (a halálhírről), és szoros kapcsolatban vagyunk (térségbeli) szövetségeseinkkel, Dél-Koreával és Japánnal" - közölte Jay Carney szóvivő. Kijelentette, az Egyesült Államok elkötelezett a Koreai-félsziget stabilitása és szövetségesei szabadsága és biztonsága mellett.

A Japán külügyminisztérium illetékese közölte, Tokió tárgyal minden érintett országgal, hogy megfelelő válaszlépést tegyen, alakuljon bárhogyan az észak-koreai helyzet.

A Koreai-félszigeten érezhetően kiéleződött a feszültség azután, hogy 2010 márciusában a Sárga-tengeren elsüllyedt egy dél-koreai hadihajó, majd ugyanazon év novemberében az észak-koreai tüzérség ágyúzott egy Dél-Koreához tartozó szigetet. A két Korea között jogilag ma is hadiállapot áll fenn, mert a koreai háború (1950-53) végén nem kötöttek békét egymással, csak fegyverszünetet.