Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hazaérkezett külföldi gyógykezeléséről a pakisztáni elnök

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hazaérkezett az Egyesült Arab Emírségekből a pakisztáni elnök; Aszif Ali Zardari a hivatalos közlés szerint gyógykezelésre utazott az arab országba december elején, de a nemzetközi és a helyi sajtó arról írt: elképzelhető, hogy az elnök távozik tisztségéből.

A dél-ázsiai atomhatalom államfőjét december 6-án szállították Dubajba, de hivatalosan azóta sem közölték, pontosan milyen okból. Nevük elhallgatását kérő tisztségviselők azt mondták, Zardarit kisebb szélütés érte. Korábban olyan hír is napvilágot látott, hogy az 56 éves elnöknek szívrohama volt.

Zardari váratlan elutazása, és a hosszúra nyúlt külföldi tartózkodás miatt a sajtó azt találgatta: lehet, hogy az államfő a hadsereg nyomására távozott, a Memogate néven emlegetett politikai botrány miatt.

Novemberben nyilvánosságra került egy titkos emlékeztető, amelyet a pakisztáni elnök felkérésére készített Huszein Hakkani, Pakisztán akkori washingtoni nagykövete és egy pakisztáni születésű amerikai üzletember a washingtoni kormányzat részére.

A dokumentumban az Egyesült Államok támogatását kérték Zardarinak ahhoz tervéhez, hogy hozzá hű emberekre cserélné le a pakisztáni katonai felső vezetést és a titkosszolgálatok irányítóit. A memorandumban azt is ígérték az amerikaiaknak, hogy felszámolják a hírszerző szolgálatok egyik legtitkosabb részlegét, amely kapcsolatot tart az afgán tálibokkal és más térségbeli iszlamista szervezetekkel.

A memorandum létezését Washingtonban is megerősítették. Ennek hatására belpolitikai válság robbant ki Pakisztánban, és Huszein Hakkani lemondott nagyköveti tisztségéről.