Leégett az Egyiptomi Intézet

InfoRádió / MTI
2011. december 18. 17:37
Vasárnap délutánig tízre nőtt a harmadik napja tartó kairói tüntetésekben megölt emberek száma, és terjed a felháborodás a belbiztonsági erők brutalitása miatt - jelentették a hírügynökségek a helyszíni beszámolóikban.

A tüntetők és rendvédelmi erők összecsapásainak középpontja a nevezetes Tahrír tér és a környező utcák, ahol a kormány székhelye is van. Az állami média egymásnak ellentmondó értesüléseket közölt arról, hogy mi váltotta ki a legújabb erőszakot. Az iszlamista mozgalom igyekszik távol tartani magát a megmozdulásoktól, mert attól tart, hogy a végén rajta verik el a port: megfosztják a választásokon elért eredményeitől.

A hadsereg rejtett szándékaira gyanakvó tüntetők azt állítják, hogy ők békésen tiltakoztak, de a kormány provokátorokat küldött közéjük azzal a céllal, hogy később azt állíthassák: a forradalmárok szabotőrök. A zavaros események közepette kigyulladt az Egyiptomi Intézet épülete, és vasárnapra már csak a füstölgő falak maradtak belőle, mert a teteje beomlott. Az intézetet még Napóleon XVIII. század végi egyiptomi expedíciója idején alapították, és százezernyi régi könyv és kézirat halmozódott fel benne a kutatások céljára. Ezek egy része megégett.

A kulturális miniszter a tudomány katasztrófájának nevezte a tűzvészt, és szakértői bizottságot állított föl a megrongálódott iratok restaurálására, "amint a helyzet megengedi". A két fél egymást okolja a szerencsétlenségért.

A rendőri brutalitás példájaként felkerült az internetre és gyorsan felháborodott bírálatok tárgyává vált egy felvétel, amelyen a rendőrök az utcán körbe vesznek egy tüntető nőt, letépik a felső ruházatát, és megrugdossák.