Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tovább védi az SNB az 1,20-as svájci frankos euró árfolyamot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A svájci jegybank (SNB) decemberi monetáris politikai értékelésében megerősítette elkötelezettségét az 1,20-as svájci frankos euró árfolyam tűréshatár-védelme mellett.

Az SNB kész korlátlan összegeket fordítani az általa megszabott árfolyamhatár védelmére. A jegybank azonban ezzel együtt is túlzottan magasnak tartja a svájci frank árfolyamát és hosszabb távon annak gyengülését szorgalmazza.

A tájékoztatás szerint amennyiben azt a gazdasági kilátások alakulása és a deflációs veszély megköveteli, az SNB kész további lépéseket tenni a svájci frank árfolyamának befolyásolására.

A jegybank értékelése szerint a harmadik negyedévben javult a világgazdaság teljesítménye a Japántól, az Egyesült Államoktól és Kínától kapott pozitív hatásoknak köszönhetően.

Az európai gazdasági növekedés azonban változatlanul gyenge és kilátásai romlanak.

Svájc gazdasági növekedése jelentősen lelassult a harmadik negyedévben. A frank számottevő erősödése a nyár folyamán mély nyomot hagyott a reálgazdaságon. Az idei évre a svájci jegybank 1,5-2 százalékos GDP-növekedéssel számol, ami kizárólag az év első felében elért növekedésnek tudható be. Az SNB 2012-re 0,5 százalék körüli GDP-növekedést vár.

A világgazdasági növekedés kilátásai bizonytalanok. Az SNB nem zárja ki az euróövezeti szuverén adósságszolgálati válság eszkalálódását, ami súlyos következményekkel járna a nemzetközi pénzügyi rendszerben. A svájci gazdaság euróövezettel ápolt szoros kapcsolatai miatt az ország gazdasági kilátásai nagyban az euróövezeti krízis alakulásától függenek.

Az előző negyedévihez képest lefelé módosította a jegybank inflációs előrejelzését. Rövid távon az infláció negatív tartományba billenhet át a devizaárfolyam emelkedés vártnál nagyobb mértékű hatása miatt. Hosszabb távon az euróövezet romló növekedési kilátásai mérsékelik az inflációt. Az SNB a 2011-es évre plusz 0,2 százalékos inflációval számol, 2012-re mínusz 0,3 százalékossal, 2013-ra pedig plusz 0,4 százalékossal. Az előrejelzés 0 százalékos három hónapos Libor rátát és csökkenő svájci frank árfolyamot feltételez.