Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Január végén vagy február elején rendkívüli EU-csúcsot terveznek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Január végén vagy február elején rendkívüli csúcstalálkozót tart Brüsszelben az Európai Unió, hogy a 27 tagország vezetői megvitassák a gazdasági növekedés ösztönzésének, a munkahelyteremtés előmozdításának kérdéseit - jelentette be csütörtökön Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.

Németország és Franciaország már szerdán jelezte: szükségesnek tart egy ilyen tanácskozást, mert az előjelek szerint az EU a jövő év elején recesszióba süllyed.

A múlt héten tartott csúcstalálkozón az uniós vezetők az eurózóna válságának megoldási eszközeiről, a pénzügyi fegyelem megszilárdításáról tanácskoztak Brüsszelben. Akkor arra jutottak, hogy Nagy-Britannia kivételével az összes többi 26 uniós tagország keresi a külön szerződéses kötelezettségvállalások lehetőségeit a pénzügyek szoros összehangolása terén. Ez az euróövezeti országoknak elemi és közvetlen érdeke - hiszen közös fizetőeszközük került bajba -, a többi, egyelőre nem euróval fizető ország kormánya azonban kifejezte azon szándékát is, hogy előbb konzultál saját parlamentjével a szoros együttműködésben való esetleges részvételről.

A 26-ok közös szerződéstervezetét - amely körül egyelőre számos alapvető, koncepcionális kérdés vár még tisztázásra - márciusra kívánják kidolgozni. A január elején hivatalba lépő dán EU-elnökség nagyon korán, már március 1-én akarja megrendezni a tavaszi EU-csúcsot, hogy minél hosszabb idő maradjon a június végég tartó dán periódus alatt a tavaszi csúcs elhatározásainak megvalósítására. Ebbe a menetrendbe tervezik most beilleszteni január végére, február elejére - egyes találgatások szerint február 7-8-ra - a rendkívüli "gazdaságélénkítő, munkahelyteremtő" EU-csúcsot, ami arra utal, hogy az uniós vezetők nagyon komolyan számolnak az európai gazdaság recesszióba süllyedésének veszélyével.