Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jóváhagyta a közvetlen államfőválasztást a cseh képviselőház

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem kizárt, hogy Václav Klaus cseh államfő utódját 2013 tavaszán a parlament két háza helyett már a közvetlenül az ország lakossága fogja megválasztani.

Ehhez az első lépést a cseh képviselőház tette meg szerdán, amikor jóváhagyta a közvetlen államfőválasztásról szóló alkotmányos törvényjavaslatot.

A 200 tagú testületben a kormány előterjesztését 159-en támogatták, s csak hárman szavaztak ellene. Az ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) képviselőcsoportja tartózkodott a szavazásnál. Az alkotmánytörvények elfogadásához háromötödös többségre, tehát legalább 120 szavazatra van szükség.

A közvetlen elnökválasztást az alsóház után a szenátusnak is jóvá kell hagynia. Helyi megfigyelők szerint a javaslat elfogadása a felsőházban nehezebb lesz, mint az alsóházban.

A közvetlen államfőválasztás bevezetéséhez Csehországban alkotmánymódosításra van szükség. A most jóváhagyott javaslat azzal számol, hogy a választás kétfordulós lesz, hasonlóan a szenátusi választásokhoz. Az a jelölt, aki már az első körben megszerzi a szavazatok több mint ötven százalékát, államfő lesz. A második körbe jutott két jelölt közül az nyer, aki egyszerű többséget szerez.

Az államfőjelölt állításához minden cseh állampolgárnak joga lesz. Ennek feltétele egy petíció legalább 50 ezer támogatóval. Saját jelöltet állíthat legalább 20 képviselő vagy legalább tíz szenátor is.