eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Jóváhagyta a közvetlen államfőválasztást a cseh képviselőház

Nem kizárt, hogy Václav Klaus cseh államfő utódját 2013 tavaszán a parlament két háza helyett már a közvetlenül az ország lakossága fogja megválasztani.

Ehhez az első lépést a cseh képviselőház tette meg szerdán, amikor jóváhagyta a közvetlen államfőválasztásról szóló alkotmányos törvényjavaslatot.

A 200 tagú testületben a kormány előterjesztését 159-en támogatták, s csak hárman szavaztak ellene. Az ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) képviselőcsoportja tartózkodott a szavazásnál. Az alkotmánytörvények elfogadásához háromötödös többségre, tehát legalább 120 szavazatra van szükség.

A közvetlen elnökválasztást az alsóház után a szenátusnak is jóvá kell hagynia. Helyi megfigyelők szerint a javaslat elfogadása a felsőházban nehezebb lesz, mint az alsóházban.

A közvetlen államfőválasztás bevezetéséhez Csehországban alkotmánymódosításra van szükség. A most jóváhagyott javaslat azzal számol, hogy a választás kétfordulós lesz, hasonlóan a szenátusi választásokhoz. Az a jelölt, aki már az első körben megszerzi a szavazatok több mint ötven százalékát, államfő lesz. A második körbe jutott két jelölt közül az nyer, aki egyszerű többséget szerez.

Az államfőjelölt állításához minden cseh állampolgárnak joga lesz. Ennek feltétele egy petíció legalább 50 ezer támogatóval. Saját jelöltet állíthat legalább 20 képviselő vagy legalább tíz szenátor is.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×