Újabb súlyos buszbaleset Kínában

InfoRádió / MTI
2011. december 12. 19:10
Iskolabusz borult fel a kelet-kínai Csiangszu (Jiangsu) tartományban, legkevesebb 12 diák meghalt - jelentette a kínai média hétfőn.

A baleset egy Fenghszian (Fengxian) megyéhez tartozó településen történt, s a rendőrség eddigi adatai szerint a közeli falu általános iskolájának busza egy ütközés elől tért ki, amikor felborult. A pontos okok kiderítése folyamatban van.

Alig egy hónapja legkevesebb 19 óvodás és egy felnőtt halt meg, amikor egy 64 személyt szállító kisbusz ütközött frontálisan egy teherautóval. A balesetet követően országos ellenőrzésnek vetették alá az állami és a magán oktatási intézmények diákokat szállító járműveit.

Ugyancsak hétfői médiajelentések szerint a kínai kormány a tragikus balesetek hatására és a közvélemény nyomására törvénytervezetet készít elő az iskolabuszok biztonságára vonatkozóan. Ennek része például, hogy az iskolabuszok használhatják majd a menetrend szerinti buszoknak fenntartott sávot és magánjárművek nem előzhetnek, ha a buszok megkülönböztető jelzésüket használják.

Az oktatási tárca felmérése szerint Kínában több mint 285 ezer iskolabuszt üzemeltetnek, amelyek közül azonban mindössze ötvenezret vásároltak meg az óvodák, vagy az iskolák, a többit bérlik, nem ritkán a szülők bevonásával.

A vidéki helyi kormányzatok és tanintézetek nagy része arra panaszkodik, hogy költségvetésük nem teszi lehetővé a buszok beszerzését és fenntartását. Felmérések szerint az összes járműnek alig 10 százaléka felel meg a tavaly közzétett központi szabványnak.