Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rehn: Lépéseket tett Magyarország a deficit csökkentésére

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lépéseket tettek azok az európai uniós tagállamok, köztük Magyarország az államháztartási hiány további csökkentésére, amelyektől az Európai Bizottság a múlt hónapban kért tájékoztatást ezzel kapcsolatos terveikről - jelentette be Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztos hétfőn Brüsszelben.

Emlékeztetett, hogy Magyarországhoz, Belgiumhoz, Máltához, Lengyelországhoz és Ciprushoz novemberben intézett levelet a bizottság, arról érdeklődve, hogy milyen intézkedésekkel tervezik tovább csökkenti a deficitet a következő időszakban. Olyan országokról van szó, amelyek esetében az idei vagy a jövő év a határidő a túlzott (a GDP-hez képest több mint 3 százalékos) deficit leszorítására.

Rehn most bejelentette, hogy valamennyi említett ország tett további lépéseket. Úgy vélte azonban, hogy ezek pontos hatásáról még korai véleményt mondani, legkorábban január elején lehet értékelést adni róluk.

Életbe lép kedden az Európai Unió hat új fontos jogszabálya, amely a pénzügyi stabilitás növelésével és a tagországok közti gazdasági együttműködés fokozásával fontos szerepet játszhat újabb gazdasági válságok megelőzésében, illetve fájdalommentesebb kezelésében. Az öt új uniós rendeletet és egy irányelvet az Európai Parlament október végén hagyta jóvá, és valamennyi EU-tagország is elfogadta azokat.

Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztos hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján mérföldkőnek nevezte a csomag hatályba lépését, amellyel az EU "döntő lépést tett a pénzügyi fegyelem biztosítása és az uniós gazdaság stabilizálása felé".

A jogszabálycsomag tervezetét magyar szakember, Kármán András vezette uniós munkacsoport dolgozta ki, és a nagy részéről a magyar elnökség alatt megállapodás is született róla az uniós intézmények között.