"Maradtak nyitott kérdések az uniós csúcs után"

Infostart
2011. december 12. 12:30
Több nyitott kérdés is maradt az uniós csúcson a tagállamok többsége által elfogadott megállapodásban - mondta az InfoRádiónak a BruxInfo elemzője. Gyévai Zoltán kiemelte: Orbán Viktor kormányfő a magyar parlament hozzájárulását ahhoz kéri, hogy Magyarország milyen kötelezettségeket vállaljon.

A múlt heti uniós csúcson két dologban született megállapodás. Az egyik a válság rövid távú kezelését szolgálta, de az eurózóna tűzfalának megerősítése felemás eredménnyel zárult - mondta az InfoRádiónak a BruxInfo elemzője. Gyévai Zoltán kiemelte: ugyan az európai stabilitási mechanizmust előrehozták 2012 közepére, de nem történt nagyobb előrelépés a konkrét összegeket illetően.

Az elemző közölte: a másik kérdés a hosszabb távú lépésekkel foglalkozott. Egy fiskális uniót alakítanak ki, és ennek első lépése, hogy új, még szigorúbb költségvetési szabályokat hoznak - fejtette ki.

Költségvetési paktumot kötnek majd, és ennek része lesz az az aranyszabály, ami arra kötelezi az eurózóna tagállamait, hogy alkotmányukban egyensúlyi célt rögzítsenek, és ennek a teljesítését az Európai Bíróság ellenőrzi majd - hangsúlyozta Gyévai Zoltán. Hozzátette: a 3 százalékos államháztartási hiány túllépése esetén szankcióval sújthatnák a tagállamot, de ez nem vonatkozna az eurózónán kívüliekre.

Az elemző szerint Orbán Viktor kormányfő a magyar parlament hozzájárulását ahhoz kéri, hogy Magyarország részt vegyen-e a fiskális unióban, vagyis eurózónán kívüliként felvállaljon-e olyan kötelezettségeket, mint a 17 tagállam. Az eurózónán kívüli kilenc uniós ország számára az lesz a kulcskérdés, hogy az automatizmusoknak mikor kell alávetniük magukat - fejtette ki Gyévai Zoltán. Hozzátette: még tisztázni kell, hogy miből is áll a megállapodás, és milyen következményei lesznek.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást