eur:
393.36
usd:
367.69
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Irán lemásolja zsákmányolt amerikai drónt

Irán le fogja másolni azt a RQ-170 típusú, pilóta nélküli amerikai repülőgépet, amelyet a múlt héten zsákmányolt, és a csapatait fel fogja vele szerelni - közölte hétfőn egy befolyásos parlamenti képviselő, akit az állami televízió idézett.

"Most folyik a drón kódjainak a megfejtése, a következő szakasz a gép lemásolása lesz" - jelentette ki Parviz Szoruri, a parlament nemzetbiztonsági albizottságának egyik vezetője. "A közeli jövőben képesek leszünk a sorozatgyártására" - tette hozzá a képviselő, aki szerint az iráni változat még az amerikainál is "fejlettebb" lesz.

Az iráni vezetés a múlt héten azt állította, hogy "elektronikus csapda" segítségével fogtak el december 4-én egy RQ-170 Sentinel típusú drónt, amely Afganisztánból hatolt be iráni területre, s komolyabb károsodás nélkül földre kényszerítették az északkeleti Tabasz sivatagos vidékén, a határtól 250 kilométernyire.

Az iráni televízió csütörtökön felvételeket sugárzott az állítólagos amerikai szupergépről, amely amerikai sajtóértesülések szerint az incidens idején felderítő repülést hajtott végre az iráni atomlétesítmények felett. Washington 2010 óta többször is aggodalmát fejezte ki az iráni drónfejlesztések, illetve azoknak a térségben állomásozó amerikai egységek biztonságára gyakorolt hatása miatt.

Szoruri szerint Irán az amerikai kémtechnikával kapcsolatos fontos értesülésekhez jut a kódok megfejtésével. "Nem tudom megmondani, mikor kerül erre sor, de jó úton vagyunk felé" - jelentette ki. Mint mondta, Iránnak nincs szükséges orosz vagy kínai segítségre, s nem is vonják be Moszkvát vagy Pekinget a drón lemásolásába. A két ország Észak-Koreával együtt Irán legfőbb fegyverzet- és haditechnika-ellátója.

Teherán 2010-ben jelentette be, hogy megfigyelő, illetve gyors reagálású, pilóta nélküli repülőgép programján dolgozik.

Amerikai vezetők ugyanakkor kételkedve fogadták azt a bejelentést, hogy Irán képes technológiailag hasznosítani a zsákmányolt eszközt. "Az amerikai technológiák rendkívül fejlettek, és nem biztos, hogy az irániak rendelkeznek a szükséges szakértelemmel" a drónok titkának feltörésére - vélekedett a múlt héten egy nevének elhallgatását kérő illetékes.

A Lockheed-Martin által gyártott RQ-170 Sentinel szupertitkos, nagy magasságban közlekedő repülőgép, amelynek létezését 2010-ben erősítette meg az amerikai légierő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×