Inforádió

Meghallgatom Élő adás

IMF: az uniós csúcson született megállapodás csak egy része a megoldásnak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az uniós csúcson elért megállapodás a szorosabb gazdasági integrációról a helyes irányba tett lépés volt, de nem teljes megoldása az euróövezeti adósságválságnak - jelentette ki vasárnap Olivier Blanchard, a Nemzetközi Valutaalap kutatási igazgatója.

Egy tel-avivi üzleti konferencián Blanchard arra a kérdésre, hogy az európai politikusok különböző nyilatkozatai okozták-e a piacok hektikus mozgását, Blanchard úgy nyilatkozott, hogy a piaci hullámzás nagy része eredt ebből.
A vezető közgazdász az amerikai gazdasági kilátásokkal kapcsolatban elmondta: véleménye szerint az amerikai gazdaság jövőre nem lesz olyan erős, mint az idén, mivel Washington 2011-ben a vártnál jobb évet zár.

A költségvetési koordináció szigorításában és a stabilizációs eszközök megerősítésében állapodtak meg az euróövezeti államok péntekre virradóra. Az egész éjjel tartó tanácskozást lezáró nyilatkozatban arról tájékoztatnak, hogy új költségvetési szabály mellett kötelezik el magukat, amely szerint a 0,5 százalékos GDP-arányos strukturális hiányt meg nem haladó költségvetéseket tekintik egyensúlyinak. Ezen felül, az euróövezeti tagállamok a túlzottdeficit-eljárás megerősítésének keretében elkötelezik magukat: 3 százalékot meghaladó deficit automatikus szankciókat von maga után, kivéve ha az euróövezeti tagállamok minősített többséggel ezzel ellentétesen döntenek.

Az állam- és kormányfők elhatározták, a tagállamok szintjén törvényi, illetve alkotmányos szabályozással írják elő a kiegyensúlyozott költségvetéseket. Vállalták továbbá, hogy - az Európai Bizottság javaslatait figyelembe véve - automatikus kiegyenlítési mechanizmust dolgoznak ki arra az esetre, ha eltérnének ezektől a szabályoktól.

Az EU huszonhat tagországa támogatja az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek pénteken Brüsszelben tartott találkozóján elhatározott kormányközi szerződés elkészítését. Nagy-Britannia kivételével - az esetenként szükséges parlamenti konzultációt követően - valamennyi EU-tagállam kész részt venni a gazdasági integráció mélyítését és az adósságválság tartós rendezését célzó új szerződés előkészítésében.