Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Van Rompuy: 26 tagország támogatja az új szerződést

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Huszonhat tagország támogatja az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek pénteken Brüsszelben tartott találkozóján elhatározott kormányközi szerződés elkészítését - erősítette meg Herman Van Rompuy, a kormányfői tanács elnöke a kétnapos ülést lezáró sajtótájékoztatón.

A politikus ezzel azt is megerősítette, hogy Nagy-Britannia kivételével - az esetenként szükséges parlamenti konzultációt követően - valamennyi EU-tagállam kész részt venni a gazdasági integráció mélyítését és az adósságválság tartós rendezését célzó új szerződés előkészítésében. "Egy kivételével az eurózónán kívüli valamennyi ország azt fontolgatja, hogy részt vesz" a megállapodásban - szögezte le Van Rompuy.

Ez derül ki abból a közös közleményből is, amelyet - reggeli közös nyilatkozatukat felülvizsgálva - az euróövezeti országok állam- és kormányfői adtak ki péntek délután.

"Bulgária, Csehország, Dánia, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Svédország állam- vagy kormányfői jelezték annak lehetőségét, hogy részt vesznek ebben a folyamatban, miután konzultáltak parlamentjeikkel, ahol ez szükséges" - fogalmaztak a közlemény új változatában. Az előzőben még csak hat, egyértelműen bekapcsolódó országról tettek említést, nem sorolva fel köztük Nagy-Britannia mellett Csehországot, Svédországot és Magyarországot.

A változtatás világosan jelzi a pénzügyi érdekeinek védelmében új garanciák mellett kardoskodó Nagy-Britannia elszigeteltségét az unión belül.

David Cameron brit miniszterelnök mindazonáltal az ülés után úgy nyilatkozott, London unión belüli befolyása nem változik. Ismét kiállt amellett is, hogy országának érdeke az uniós tagság.

Herman Van Rompuy - José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnökhöz és a sajtótájékoztatón szintén jelen lévő Donald Tusk lengyel miniszterelnökhöz hasonlóan - ismét méltatta az új szerződés révén tervezett intézkedéseket, a pénzügyi fegyelem szigorítását, és jelezte azt is, hogy reményei szerint a dokumentumot márciusban alá is írhatják. A bizottsági elnök ismét hangoztatta, hogy így gyorsabb lehet a változtatások jóváhagyási folyamata, mint ha magát az uniós alapszerződést módosítják lényegesen.

Angela Merkel német kancellár szintén úgy nyilatkozott, hogy március elejére a szerződés szövege elkészülhet.

Szerinte a dokumentum új alapokra helyezheti a közös uniós pénzbe vetett bizalmat.

Korábbi nyilatkozatában Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke azt hangoztatta, hogy a megállapodás az unió egységét és erejét is mutatja.

Van Rompuy a záró sajtótájékoztatón köszönetet mondott a jelenlegi lengyel és az előző féléves magyar elnökségnek azokért az eredményekért, amelyeket a horvát csatlakozás előmozdításában és az uniós gazdasági együttműködés fokozásában értek el a nehéz körülmények ellenére.