"Nagy-Britannia elszigetelődött"

InfoRádió / MTI
2011. december 9. 14:50
Nagy-Britannia "elszigetelődött" Európán belül azzal, hogy David Cameron miniszterelnök nem volt hajlandó csatlakozni az uniós pénzügyi fegyelem szigorítását célzó új szabályozási egyezményhez - erre a következtetésre jutottak pénteki értékeléseikben a brit lapok.

A liberális irányzatú Financial Times internetes változatának elemzése szerint - amely főcímében emeli ki a brit "elszigetelődést" - az euróövezeti vezetők a brüsszeli csúcs pénteki munkanapján a valutauniós válságtervvel kapcsolatban kialakult "mélységes megosztottsággal küszködtek".

A lap szerint Angela Merkel német kancellár a pénteki munkanap előtt igyekezett jó színben feltüntetni az eredményt, mondván: a 17 euróövezeti tagállam és "legalább hat" más EU-ország új egyezsége megteremti az alapját "a költségvetési és stabilitási uniónak".

A Financial Times szerint ugyanakkor továbbra is bizonytalan, hogy miként lehet majd a csúcs részvevői által megígért új költségvetési szabályoknak érvényt szerezni mind a 27 EU-tagállam beleegyezése nélkül.

A lap szerint az unió egészére kiterjedő megállapodás fő akadályozója Nagy-Britannia. A Financial Times diplomáciai forrásai szerint Cameron "órákon át" küzdött azért, hogy valamilyen engedményt érjen el a brit pénzügyi szolgáltatási szektor számára.

A lap által név nélkül idézett diplomaták szerint a brit kormányfő végül "mély sebekkel" távozott a péntek reggelbe nyúló tárgyalásokról, "magára haragítva a többi EU-vezetőt", ráadásul nem sikerült semmiféle olyan alkut elérnie, amely a brit érdekeket szolgálná.

Nagy-Britanniának "ez sokba fog kerülni ... maguk ellen fordítottak mindenkit" - fogalmazott a Financial Timesnak egy uniós diplomata.

Pénteki kommentárjában a konzervatív The Times online kiadása is azt emelte ki, hogy Cameron vétója után Nagy-Britannia "kívül maradt" az EU-megállapodáson.

A tekintélyes jobboldali brit napilap szerint a brit miniszterelnököt a többi EU-ország vezetői - Nicolas Sarkozy francia elnökkel az élükön - "színvallásra kényszerítették" a londoni City számára követelt különleges biztosítékok ügyében, és ez "történelmi jelentőségű megosztottságot" eredményezett.

A The Times felidézi, hogy Carl Bildt svéd külügyminiszter a Twitter közösségi üzenő portálon "viccelődött" azon, hogy Nagy-Britannia "Magyarországgal sodródott egy szövetségbe".

A Twitteren - azzal kapcsolatban, hogy egyelőre Magyarország is mérlegeli a csatlakozást az EU-egyezményhez - David Miliband, a Munkáspárt vezette előző brit kormány volt külügyminisztere azt írta, hogy "Nagy-Britannia egy evezős csónakba ugrott bele Magyarországgal együtt, 25 ország szupertankere mellett ... ez gyengeség, nem pedig erő".