Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Ha az új együttműködés megvalósul, akkor létrejön a kétszintű Európa"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az EU-csúcs előestéjén hozott döntés olyan nagyfokú szuverenitást helyez át közösségi szintre, hogy arról nemcsak a jelenleg hezitáló magyar, cseh vagy svéd parlamentnek kell döntenie, hanem valamennyi tagállam törvényhozó szervének véleményét ki kell kérni - mondta az InfoRádiónak Gálik Zoltán. A Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa szerint, ha a négy tagállam kimarad az együttműködésből, akkor létrejön a kétszintű Európa.

Nagyon sok variáció volt elképzelhető arra, hogyan lehet létrehozni egy olyan fiskális uniót, amelyet a német kancellár és a francia elnök akart. Ezek közül az egyik lehetőség volt az, amelyet végül elfogadott a brüsszeli csúcs, bár ez éppenséggel korábban nem volt a tervezőasztalon - mondta az InfoRádiónak Gálik Zoltán.

A Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa hangsúlyozta, hogy a fiskális európai unióhoz vezető hosszú folyamat első lépésénél vagyunk. Ebben a folyamatban egyrészt egységesítenék a gazdasági kormányzásnak azokat az elemeit, amelyek az automatizmusokat helyezik kilátásba a költségvetési fegyelmet megsértő országokkal szemben.

Emellett része a folyamatnak az egységes vállalati adóalap-szabályozás, illetve egységes adó bevezetése a bankközi fiskális tranzakciókra. Ezeket a kérdéseket tehát európai szinten fogják szabályozni - magyarázta. Valóban nagyfokú szuverenitást helyeznek át ezzel uniós szintre, és ezt a nemzetállami parlamenteknek jóvá kell hagyniuk.

Gálik Zoltán úgy véli, hogy az összes többi ország kormánya is kéri majd a parlamenti jóváhagyást, bár az EU szerződése lehetővé teszi az egyszerűsített ratifikációs folyamatot.

Nehéz kérdés, jelenti-e az új együttműködés a kétszintű Európa létrejöttét - ismerte el a szakértő. Ha ugyanis létrejön az együttműködés, akkor kérdéses lesz, miként vonatkoznak a résztvevő államok által bevezetett szabályok a kimaradó EU-tagállamokra.

A Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa szerint, ha az együttműködés megvalósul, akkor az azt jelenti, hogy létrejön a kétszintű Európa.