eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Botrány: szemétlerakóba temették amerikai katonák földi maradványait

Az amerikai légierő doveri halottasháza összesen 274 katona maradványait szállíttatta egy virginiai szemétlerakóba - adta hírül a The Washington Post című lap honlapján.

Az halottak hozzátartozóit, akiknek azt ígérték, hogy az elhamvasztott maradványoktól méltó, tiszteletteljes búcsút vesznek majd, nem értesítették arról, hogy hamvakat egy szeméttelepre szállították. A cikkből kiderült, hogy az ügy súlyosan roncsolódott holttesteket érintett, pontosabban 274 katona 976 darabját.

Az azonosított testrészek mellett a szemétben végezte 1756 olyan, a harctéren összeszedett, majd elhamvasztott testrész vagy -foszlány is, amelynek DNS-vizsgálatát a roncsolódás foka miatt már nem lehetett elvégezni.

Az eset, amelyről először novemberben számolt be a The Washington Post, mély felháborodást keltett abban az országban, amely évente tízmilliókat költ eltűnt katonáinak felkutatására.

Az emberi hamvakat az elégetett kórházi hulladékkal együtt 2004 és 2008 között szállították ki a szeméttelepre. A halottasház vezetői ezután úgy döntöttek, hogy sokkal méltóbb végtisztesség, ha a háborúban darabokra szaggatott halottak porát a tengerbe szórják.

2008-ban egyébként Robert Gates akkori védelmi miniszter vizsgálatot rendelt el a doveri halottasház ellen, miután bejelentés érkezett, hogy a hősi halottakat kegyeletsértően egy olyan krematóriumban hamvasztják el, amelyben - külön kamrában ugyan, de - háziállatok tetemét is elégetik.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×