Legalább harminc halott egy kabuli öngyilkos merényletben

InfoRádió / MTI
2011. december 6. 10:38
Öngyilkos merényletet követtek el kedden az afganisztáni fővárosban egy nagy síita kegyhely előtt, amikor éppen sok hívő ment befelé az ásúra ünnep alkalmából - közölték a hatóságok.

A robbanásban legalább harmincan meghaltak. Egy helyszínen tartózkodó fotóriporter számolt be arról, hogy legalább 30 holttestet lát a helyszínen.

Az ásúra a síiták egyik legjelentősebb ünnepe.

A felkelőkkel vívott harcban meghalt és megsebesült több rendőr Afganisztán északkeleti részében fekvő Badaksán tartományban hétfőn. Szajed Huszein Szafavi tartományi rendőrfőnök azt mondta, hogy Vardúj körzetbe rendőröket vezényeltek, mert a helybeliek a tálib szélsőségesek által elkövetett erőszakos cselekményekre és megfélemlítésekre panaszkodtak. A terület 65 kilométerre délkeletre található a tartomány fővárosától, Fajzabádtól.

A lázadók azt állítják, hogy elraboltak 30 afgán rendőrt és felgyújtottak 20 rendőrségi járművet. Szafavi ugyanakkor azt mondta, hogy néhány rendőrt valóban megöltek és megsebesítettek, de részletekkel nem szolgált.

Hilmend tartományban 12 felkelő halt meg három különböző összecsapásban - közölte a tartományi kormányzati hivatal.

Négy ember meghalt, közöttük egy afgán katona, amikor pokolgép robbant az észak-afganisztáni Mazari-Sarifban. A gyilkos szerkezet, amelyet kerékpárra erősítettek, egy mecsetnél lépett működésbe - közölte a körzeti rendőrség.