Gallup: Gingrich 37, Romney 22 százalékon áll

InfoRádió / MTI
2011. december 6. 20:46
Newt Gingrich volt képviselőházi elnök támogatottsága 37 százalékon áll a regisztrált republikánus szavazók körében, amivel messze megelőzte fő riválisát, a 22 százalékon álló Mitt Romney volt massachusettsi kormányzót - közölte kedden a Gallup közvélemény-kutató intézet.

A Gallup szerint az összes többi elnökaspiráns támogatottsága egy számjegyű. A közvélemény-kutató intézet a kevesebb mint egy hónap múlva kezdődő, s államonként megrendezendő jelöltválasztó gyűlések és előválasztásokat megelőző célegyenesben - ötnapos átlagot - már naponta beszámol a jelöltek támogatottságáról.

A The Washington Post és az ABC News televízió ugyancsak kedden közzétett közös felmérése szerint Gingrich magabiztosan vezet azon republikánusok között is, akik az országban elsőként, január 3-án az iowai jelöltállító gyűléseken dönthetnek arról, hogy ki legyen Barack Obama elnök kihívója: a volt házelnök ott 33 százalékos táborral rendelkezik, Romney és Ron Paul texasi képviselő pedig egyaránt a szavazatok 18 százalékára számíthat.

A jelek szerint a tisztázatlan nőügyekbe keveredett Herman Cain visszalépése az elsősorban a párt konzervatív köreiben, így a Tea Party mozgalomban és a déli férfii szavazók körében népszerűvé vált Gingrich malmára hajtotta a vizet, akinek népszerűsége augusztusban még csak 4 százalékos volt. A Gallup eddig a jelenlegi republikánus mezőny egyetlen tagjánál sem mutatott ki 37 százalékos támogatottságot.