Rendkívüli állapot egy bányaprojekt elleni lakossági tiltakozások miatt

InfoRádió / MTI
2011. december 5. 06:40
Rendkívüli állapotot hirdetett Ollanta Humala perui elnök Cajamarca tartományban, miután a lakosság napok óta egyre hevesebben tiltakozik egy bányaberuházás ellen.

Az amerikai Newmont bányatársaság többségi tulajdonában álló Yanacocha társaság a perui kormány kérésére és az utóbbi napok eseményeinek hatására a múlt hét elején felfüggesztette a Conga-projekttel összefüggő tevékenységeket mindaddig, amíg a vállalat és a civilek tárgyalások útján megállapodásra jut, s kialakítja az "átláthatóságon és tiszteleten alapuló kapcsolatot". A tiltakozó megmozdulások azonban nem csillapodtak.

Humala elnök a 11. napja tartó tiltakozó megmozdulások miatt vasárnap rendkívüli állapot kihirdetésére kényszerült, amelynek rendelkezései hétfőn lépnek életbe, s 60 napig érvényesek. A perui elnök rögtön azt követően döntött így, hogy kormányfője, Salomón Lerner beismerte: a hét órán át folytatott tárgyalások ellenére kudarcot vallott a párbeszéd kísérlete a helyi hatóságokkal és vezetőkkel, akik a bányaprojekt elleni sztrájk oldalán állnak.

A Yanacocha a Limától 850 kilométerre északra fekvő Cajamarca tartományban akar megnyitni egy arany- és rézbányát. A 4,8 milliárd dolláros óriás beruházás egyik következményeként fel kell áldozni egy, a tengerszint felett 3600 méter magasban fekvő tavat is. A projekt ellenzői attól tartanak, hogy a tervek szerint 2014-től működő bánya katasztrofális hatással jár az ivóvízkészletre. A rendkívüli száraz időjárás miatt Cajamarcában már három hónapja korlátozzák a vízfogyasztást.

A lakosság tüntetésekkel és útlezárásokkal tiltakozik a bánya ellen. Az elmúlt héten, két helyen - a pusztulásra "ítélt" tónál és a bánya közelében - összecsaptak a tüntetők és a rendőrök, aminek következtében legalább tíz ember sebesült meg.

A perui bányaipar termékei 60 százalékát exportálja, ez az ágazat a gazdaság alapköve, de egyben a társadalmi és környezetvédelmi konfliktusok fő forrása. A Conga-projekt keretében 8,9 millió uncia aranyat tervez kitermelni a Yanacocha társaság 19 év alatt.