Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az iráni hadsereg lelőtt egy amerikai drónt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az iráni hadsereg lelőtt vasárnap egy pilóta nélküli amerikai kémrepülőgépet, amely behatolt az ország légterébe - közölte vasárnap az iráni állami média katonai forrásokra hivatkozva.

Két tévéállomás is beszámolt híradásában arról, hogy a légvédelem az ország keleti, Afganisztánnal és Pakisztánnal határos részén megsemmisített egy RQ-170 típusú amerikai drónt. A FARS hírügynökség szerint a gép "kissé" megsértette az ország keleti határövezetét". A lelövés pontos helyét nem közölték, csak azt, hogy a gép jó állapotban van, csupán kismértékben sérült meg, és "most az iráni fegyveres erők birtokában van".

Az RQ-170 Sentinel nagy magasságban repülő, viszonylag új felderítő gép, amelynek létét 2009-ben fedte föl a szaksajtó, s 2010-ben ismerte el az amerikai légierő. Egyes szakosodott internetes oldalak szerint az ilyen drónokat Afganisztánban vetik be, főként arra, hogy Iránról és Pakisztánról gyűjtsenek információkat.

Az iráni katonai vezetők az utóbbi években többször közöltek olyan híreket, hogy lelőttek pilóta nélküli amerikai gépeket a Perzsa-öböl fölött vagy határ menti térségekben. Januárban Irán azt állította, hogy két amerikai drónt lőttek le az öbölben, az ország légterén kívül. Pontos helyet és időpontot nem közöltek.

Amír Ali Hadzsizadeh tábornok, az iráni Forradalmi Gárda légierejének parancsnoka júniusban azt jelentette be, hogy orosz szakértőknek megmutattak két gépet, amelyet "nemzetközi vizeken, illetve az iszlám köztársaság ellenőrizte övezetekben" lőttek le. Annyit tett még hozzá, hogy Iránnak sikerült "lemásolnia" a két drónt, de a típusukat nem említette.

Az Egyesült Államok már többször kifejezte aggodalmát amiatt, hogy Irán pilóta nélküli kémrepülőgépeket gyárt.