eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Izrael figyelmeztetés nélkül csap oda?

Az amerikai vezérkari főnök nem tudja, hogy Izrael figyelmezteti-e előre az Egyesült Államokat, ha egy Irán elleni katonai akció végrehajtása mellett dönt.

Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke elismerte, hogy az Egyesült Államok és Izrael eltérően ítéli meg, mi a legjobb módja Irán és atomprogramja kezelésének.

Az Egyesült Államoknak meggyőződése, hogy a szankciók és a diplomáciai nyomás a helyes út annak hangoztatásával együtt, hogy "minden opció nyitott". Utóbbi megfogalmazás virágnyelven azt jelenti, hogy nem kizárt egy katonai beavatkozás sem.

"Nem vagyok biztos abban, hogy az izraeliek osztják a véleményünket. Mivel nem értenek egyet ezzel, és mivel számukra Irán valódi fenyegetést jelent, azt gondolom, hogy talán helyes azt mondani, hogy elképzeléseink jelenleg mások" - fogalmazott a tábornok, hozzátéve, hogy minden téren nézetkülönbségek vannak az Egyesült Államok és Izrael között. Dempsey tábornok arra a kérdésre nem válaszolt, hogy szerinte Izrael kész-e csapást mérni Iránra.

Irán új szankciók lehetőségével szembesül, miután a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség november 8-án közzétett jelentésében arról számolt be, hogy a jelek szerint Teherán olyan kutatásokat és kísérleteket is végzett titokban, amelyek egyetlen célja az atomfegyver kifejlesztése lehet.

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter a múlt héten elmondta izraeli kollégájának, hogy milyen aggodalmai vannak Washingtonnak egy Irán elleni akció következményeit illetően. Utalt arra, hogy az Egyesült Államok tart a katonai műveletnek a világgazdaságra gyakorolt hatásaitól, de az is nyugtalanítja, hogy egy izraeli katonai művelet nem véget vetne, hanem csupán egy időre visszavetné az iráni atomprogramot.

Uzi Landau, az infrastruktúra ügyeivel foglalkozó izraeli miniszter a napokban a Washington Timesnak adott nyilatkozatában viszont azt fejtegette, hogy Izrael szerint az Egyesült Államok és Európa Irán megbékítésének politikáját folytatja. Izraelnek nem sikerült meggyőznie nyugati partnereit, hogy nem izraeli problémáról van szó, "Izrael csak az első állomás (az irániak számára) a pusztítás útján".

A miniszter nem volt hajlandó kommentálni azokat az izraeli sajtóértesüléseket, amelyek szerint Benjámin Netanjahu kormányfő arról győzködi a kabinetjének tagjait, hogy támogassák az iráni nukleáris létesítmények elleni katonai csapás tervét.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×