Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Izrael figyelmeztetés nélkül csap oda?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai vezérkari főnök nem tudja, hogy Izrael figyelmezteti-e előre az Egyesült Államokat, ha egy Irán elleni katonai akció végrehajtása mellett dönt.

Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke elismerte, hogy az Egyesült Államok és Izrael eltérően ítéli meg, mi a legjobb módja Irán és atomprogramja kezelésének.

Az Egyesült Államoknak meggyőződése, hogy a szankciók és a diplomáciai nyomás a helyes út annak hangoztatásával együtt, hogy "minden opció nyitott". Utóbbi megfogalmazás virágnyelven azt jelenti, hogy nem kizárt egy katonai beavatkozás sem.

"Nem vagyok biztos abban, hogy az izraeliek osztják a véleményünket. Mivel nem értenek egyet ezzel, és mivel számukra Irán valódi fenyegetést jelent, azt gondolom, hogy talán helyes azt mondani, hogy elképzeléseink jelenleg mások" - fogalmazott a tábornok, hozzátéve, hogy minden téren nézetkülönbségek vannak az Egyesült Államok és Izrael között. Dempsey tábornok arra a kérdésre nem válaszolt, hogy szerinte Izrael kész-e csapást mérni Iránra.

Irán új szankciók lehetőségével szembesül, miután a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség november 8-án közzétett jelentésében arról számolt be, hogy a jelek szerint Teherán olyan kutatásokat és kísérleteket is végzett titokban, amelyek egyetlen célja az atomfegyver kifejlesztése lehet.

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter a múlt héten elmondta izraeli kollégájának, hogy milyen aggodalmai vannak Washingtonnak egy Irán elleni akció következményeit illetően. Utalt arra, hogy az Egyesült Államok tart a katonai műveletnek a világgazdaságra gyakorolt hatásaitól, de az is nyugtalanítja, hogy egy izraeli katonai művelet nem véget vetne, hanem csupán egy időre visszavetné az iráni atomprogramot.

Uzi Landau, az infrastruktúra ügyeivel foglalkozó izraeli miniszter a napokban a Washington Timesnak adott nyilatkozatában viszont azt fejtegette, hogy Izrael szerint az Egyesült Államok és Európa Irán megbékítésének politikáját folytatja. Izraelnek nem sikerült meggyőznie nyugati partnereit, hogy nem izraeli problémáról van szó, "Izrael csak az első állomás (az irániak számára) a pusztítás útján".

A miniszter nem volt hajlandó kommentálni azokat az izraeli sajtóértesüléseket, amelyek szerint Benjámin Netanjahu kormányfő arról győzködi a kabinetjének tagjait, hogy támogassák az iráni nukleáris létesítmények elleni katonai csapás tervét.