Tiszta választásokra számítottak az egyiptomiak

Infostart
2011. november 28. 21:50
Az újabb egyiptomi zavargásokat megelőzően készült közvélemény-kutatás szerint az egyiptomiak többsége tiszta, szabályos választásokra számított.

Bizakodó közhangulat uralkodott Egyiptomban a kiújuló zavargásokat megelőzően a Gallup frissen közzétett helyi felmérése szerint. A szeptemberben készített kutatás a Hoszni Mubarak elnök megbuktatását követő első parlamenti választásokkal kapcsolatos várakozásokról kérdezte az egyiptomiakat.

A vizsgálat szerint a szavazásra jogosultak 74 százaléka tervezett az urnákhoz járulni, és ezek 71 százaléka arra számított, a voksolás tiszta és szabályos lesz - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

Az ősz elején a megkérdezettek 13 százaléka mondta a kérdezőbiztosoknak, nem bízik a voksolás tisztaságában, míg 16 százalék nem tudta, hogy mire számítson.

A válaszadók többsége azzal is tisztában volt, mit nem kíván a voksolás eredményeképpen látni. A megkérdezettek fele közölte, rossz hatással lenne az országra, ha az iszlamista mozgalom, a Muzulmán Testvériség erős pozíciót szerezne az újonnan felálló parlamentben. A válaszadók negyede ezt nem bánná, közel harmada azonban nem kívánt választ adni, vagy nem tudott állást foglalni a kérdésben.