Evakuálták a külföldi turistákat Timbuktuból

InfoRádió / MTI
2011. november 26. 15:35
Kimenekítették az utolsó külföldi turistákat a Mali középső részén fekvő Timbuktuból szombaton, egy nappal azután, hogy fegyveres támadók megöltek egy külföldi turistát, három másikat pedig elraboltak.

A turisták első, mintegy tíz fős csoportját a nyugat-afrikai ország kormánya által rendelkezésre bocsátott repülőgépen szállították Mopti városába, a többieket pedig később a fővárosba, Bamakóba evakuálták.

Pénteken fegyveres támadók rontottak be egy timbuktui étterembe, s arra akartak kényszeríteni négy turistát, hogy szálljanak fel egy kisteherautó platójára. Egy német turista ezt megtagadta, mire a támadók agyonlőtték. A másik három turistát - szombati közlés szerint egy svéd, egy holland és egy brit-dél-afrikai kettős állampolgárt - elhurcolták.

Ezzel ötre emelkedett a környéken két nap alatt elrabolt turisták száma: csütörtökre virradóra a Timbuktutól délre fekvő Homboriban két francia geológust hurcolt el hét fegyveres egy szállodából.

Szombaton a francia hadsereg öt helikoptere érkezett Gao városába, ahova szárazföldi erőket is vezényeltek erősítésként a mali kormánycsapatok mellé, az elrabolt turisták felkutatására.

A "sivatag gyöngyszemének" nevezett, ezeréves múltra visszatekintő Timbuktu néhány évvel ezelőttig a turisták kedvelt célpontja volt. Ma már azonban a külföldi nagykövetségek arra figyelmeztetnek, a város túl veszélyes, ahogy Mali több más látnivalója is, az iszlamista fegyveresek támadásai miatt. A magát az Iszlám Maghreb Al-Kaidájának (AQMI) nevező csoport 2003 óta több mint félszáz európait és kanadait rabolt el váltságdíjért a Szahara délnyugati részén, Mali, Niger vagy Mauritánia területén.