Szabad tüntetni Mianmarban

InfoRádió / MTI
2011. november 24. 06:30
Megszorításokkal bár, de a mianmari parlament elfogadta a tüntetéseket engedélyező törvénytervezetet. A jogszabály értelmében a demonstráció megtartását a szervezőknek öt nappal korábban be kell jelenteniük a hatóságoknak.

A törvény továbbra is tiltja a tüntetéseket a kormányhoz kapcsolódó helyszínek, iskolák, kórházak és nagykövetségek közelében. A képviselők viszont végül is elvetették azt a tervezett kitételt, amely tiltotta volna a szlogenek kiabálását. A törvényre még áldását kell adnia az államfőnek, és akkor hatályba lép.

A mianmari mindennapokra nem jellemzőek a tüntetések, de azért előfordulnak. A múlt héten Rangunban például öt szerzetes demonstrált két napon át politikai foglyok szabadon engedését követelve. A rendfenntartó erők nem avatkoztak közbe.

A múlt hónapban viszont Rangunban több embert állítottak elő, akik földjeik elkobzása ellen tüntető földművesek demonstrációjához csatlakoztak.

Mianmarban jelentős tüntetésekre legutóbb tíz éve, az úgynevezett sáfrányos forradalom idején került sor: 2007. szeptember végén jelentős ellenzéki megmozdulás bontakozott ki egy benzináremelés elleni tiltakozásból, de a tüntetéseket a katonai kormányzat leverte; a mintegy 100 ezer főt megmozgató zavargásokban legkevesebb 31 ember életét vesztette.

Elemzők szerint az új törvény elfogadásával a gyakorlatilag még mindig az országot kormányzó hadsereg újabb tanújelét adta annak, hogy nyitott a politikai változásokra. Ennek bizonyítéka az is, hogy nem akadályozza a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji ellenzéki vezető visszatérését a politikai életbe.