Martonyi: Pozitív üzenete lesz az EU-csúcsnak

Infostart
2011. október 26. 06:03
Optimistán nyilatkozott a szerdai uniós csúcs előtt Martonyi János, aki hangsúlyozza: meg kell őrizni a 27-ek integritását. A külügyminiszter szerint a szerdai uniós csúcstalálkozón elfogadják a jelenleg a terítéken lévő válságkezelő módszereket, az állam-és kormányfők "nem is nagyon tehetnek mást" - mondta.

A magyar álláspontról szólva a tárcavezető hangsúlyozta: nemcsak az euróövezet országait, hanem az EU mind a 27 tagállamát be kell vonni az övezetet érintő döntésekbe.

Martonyi János arról is beszélt, hogy szerinte először a már meghozott intézkedéseket kellene alkalmazni - az úgynevezett 6-os csomag például még nem lépett életbe -, és amennyiben ez sem elég, akkor kellene újabb lépéseken gondolkozni. A diplomáciai vezető szerint az újabb és újabb intézkedések meghozatala azért is problémás, mert - mint fogalmazott - csak akkor van értelmük, ha hatáskörbővítéssel járnak, ahhoz pedig szerződésmódosításra van szükség.

Martonyi János Angela Merkel német kancellárt idézve azt mondta a csúcsról: "nem kell azt várni, hogy varázsütésre minden megváltozik, de lesz egy pozitív üzenet."


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást