Egész Bangkok víz alá kerülhet

Infostart
2011. október 26. 07:02
Elképzelhető, hogy a Bangkok környéki gátak és zsilipek nem bírják ki az áradó folyók nyomását, ezért a lakosságnak fel kell készülnie arra, hogy a víz elönti a kilencmilliós thaiföldi fővárost - kongatta meg a vészharangot szerdán Jinglak Sinavatra, a délkelet-ázsiai ország miniszterelnöke. Bangkok turisták által látogatott részét nem veszélyezteti az árvíz - mondta az InfoRádiónak Tomaj Dénes thaiföldi nagykövet.

A Csaophraja folyó vízszintje tovább emelkedett, megdöntött minden eddigi rekordot, a kormányfő szerint félő, hogy a hétvégén a gátak már nem bírják majd a terhelés, így az áradás elérheti a főváros belső területeit is.

Sukhumbhand Paribatra, Bangkok kormányzója figyelmeztetett, hogy a folyó vízszintje akár a 260 centimétert is elérheti, miközben a töltés csak 250 centiméter magas. Ezért a folyóparti kerületekben a hatóságok teljes készültségben vannak, és készülnek az esetleges evakuálásra - írta a Bankok Post internetes kiadása. A város mind az 50 kerületében létrehozták már az evakuációs központokat.

A kormányfő szerint Bangkokot elöntő víz magassága a városi hatóságok, a hadsereg és a mentőszolgálat munkájának összehangoltságától függ majd. Szakemberek szerint, ha a legrosszabb forgatókönyv szerint alakulnak a dolgok, az egész Bangkok víz alá kerül.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tomaj Dénes
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást