Erős földrengés Törökországban

InfoRádió / MTI
2011. október 23. 15:14
Erős, a Richter-skála szerint 7,3-es erősségű földrengés rázta meg Törökország Iránnal határos tartományának székhelyét.

A török média szerint számos épület összedőlt a tartományban. Az USGS szerint a földmozgás 7,2 kilométer mélységben történt (korábban a Reuters hírügynökség 94,5 kilométeres mélységet írt az amerikai intézetre hivatkozva), epicentruma a várostól 19 kilométerrel északkeletre, Tabanli falunál volt.

Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök hivatalát idézve az állami Anadolu hírügynökség azt jelentette, hogy a földrengés az anyagi károk mellett emberéleteket is kioltott, de számokat nem közölt. Más források ötvennél több sérültről számolnak be.

Az NTV török magántelevízió első jelentése még 6,6-es erősségű rengésről szólt az isztambuli Kandilli intézet jelentése alapján. A földmozgás a környező tartományokban is érezhető volt, és az utórengések folytatódnak.

"Épületek megrongálódtak, de egyelőre nincs hírünk áldozatokról. A rengés nagy pánikot keltett" - mondta Bekir Kaya, Van város polgármestere az NTV-ben. Közlése szerint a 380 ezres város telefonhálózata jelentős károkat szenvedett. Áramkimaradások is vannak a média szerint.