Irán szerint nem emelkedik az olajár

InfoRádió / MTI
2011. szeptember 18. 11:56
Irán szerint idén nem várható a nyersolaj szokásos áremelkedése a tél beállta előtt, mivel folytatódik a globális gazdaságnövekedés lassulása.

Mohammad Ali Hatibi, az OPEC soros iráni elnöke egy iráni rádióadónak nyilatkozva rámutatott arra is, hogy néhány nyugat-európai ország elhúzódó pénzügyi válsága miatt az olajkereslet csökkenni fog.

Az illetékes elmondta még, hogy már az elmúlt hetekben is tapasztalható volt a keresletcsökkenés, ami miatt néhány OPEC-en kívüli olajtermelő megkezdte termelésének visszafogását.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) kedden azt közölte, hogy a világ olajfelhasználása a vártnál kisebb ütemben fog nőni az idén és jövőre a globális gazdasági növekedés lassulása miatt.

A párizsi székhelyű szervezet szeptemberi jelentése szerint az idén napi 1,04 millió hordóval nő a kereslet, vagyis napi 160 ezer hordóval kisebb mértékben a korábban jósoltnál. A jövő évi felhasználás növekedését napi 1,42 millió hordóra teszi az IEA, ez napi 190 ezer hordóval kevesebb, mint amire egy hónappal ezelőtt számítottak.

Ezzel a módosítással az idén napi 89,28 millió hordóra, jövőre napi 90,69 millió hordóra nőhet a globális olajfogyasztás.