Obama: Semmi nem törheti meg Amerika akaratát

InfoRádió / MTI
2011. szeptember 12. 06:44
Semmi nem törheti meg az Egyesült Államok akaratát, a terrorizmus sem, amíg az amerikai nép egységes marad - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök helyi idő szerint vasárnap este Washingtonban, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások tízéves évfordulóján rendezett megemlékezésen.

"Nem vagyunk tökéletesek, de a demokráciánk szilárd, és ez, az emberi tökéletlenséget kifejező demokrácia nyújt lehetőséget a tökéletes egységre" - hangsúlyozta Obama elnök a Kennedy központban elhangzott beszédében.

2001. szeptember 11. után sok minden megváltozott, Amerika megtapasztalta a háborút és a recessziót - mondta. Ma azonban, az évfordulón, az a fontos, hogy arra emlékezzünk, ami nem változott - mutatott rá. "Nem változott nemzetünk karaktere, hitünk Istenben és a többi emberben, az Egyesült Államokban, az országban, amely abban az örök eszményben fogant, hogy az embereknek kell kormányozniuk saját magukat, hogy minden ember egyenlőnek teremtetett, mindenki szabadon dönthet a saját sorsáról; ez a hit csak erősödött a megpróbáltatások során" - fogalmazott az amerikai elnök.

Mint mondta, a terrortámadások óta eltelt tíz év azt mutatja, hogy Amerika nem adta át magát a félelemnek, a gyanakvásnak és a bizalmatlanságnak. Kifejtette, a következő nemzedékek, amelynek tagjai nem élték át a terrortámadást, "azt fogják mondani, megtartottuk a hitünket. Fájdalmas csapást szenvedtünk el, de erősebben kerültünk ki belőle".

Barack Obama vasárnap a terrortámadások mindhárom helyszínén, New Yorkban a lerombolt ikertornyok helyén, Washington közelében, a Pentagonnál és a Pennsylvania állambeli Shanksville-ben is részt vett az évfordulós megemlékezésen.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szvetnik Endre tudósítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást