Brit lapok: ma is ugyanakkora a terrorveszély, mint eddig

InfoRádió / MTI
2011. szeptember 11. 14:23
A terrorizmus folyamatos fenyegetésére hívták fel a figyelmet az Egyesült Államok elleni támadás tizedik évfordulójára írt elemzéseikben a vasárnapi brit lapok.

A konzervatív The Sunday Telegraph szerint Oszama Bin Laden halála ellenére nem szabad lazítani az éberségen, bár az erőszakos iszlám ideológia visszavonulóban van, amit az egyre erősödő, szabadságot és demokráciát követelő afrikai és közel-keleti mozgalmak léte is igazol.

A liberális Independent on Sunday szerint az elmúlt tíz év legnagyobb sikere, hogy a 2001. szeptember 11-i támadások ota nem történt hasonló nagyságú merénylet Amerikában. A lap elemzése szerint továbbra is szinte hihetetlen, hogy fanatikusok kis létszámú csoportja a világ egy távoli zugából irányított akcióval ekkora pusztítást tudott előidézni a világtörténelem legerőteljesebb országában.

Az Independent felidézi azt is: ha 9/11 nem történt volna meg, a merényletek előtt középszerű teljesítményt nyújtó George Busht a terrortámadások után valószínűleg nem választották volna újra.